Kad je Niče plakao

Teatar Vuk | Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.2

Broj ocena: 5;

Kad je Niče plakao

Premijera: 14. Feb 2019.
Pisac: po romanu Irvina D. Jaloma, Režija: Goran Jevtić

Igraju:

Ljubomir Bandović, Goran Jevtić, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić

Dramatizacija: Jordan Cvetanović, Prevod teksta: Vesna Radovanović, Asistent režije: Patrik Lazić, Scenografkinja: Vesna Popović, Kostimograf: Stefan Đoković, Kompozitor: Draško Adžić, Koreograf: Miloš Isailović, Autor videa i animacije: Nenad DodićPredstava KAD JE NIČE PLAKAO inspirisana je istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca. U pitanju je priča o rađanju psihoanalize, o izdvajanju pojedinca iz mase, priča o susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea – susretu koji će promeniti savremeno razumevanje čoveka.
Čitav komad se odvija na dva plana, svesnom i nesvesnom, suočava nas sa onim o čemu se govori i onim što skrivamo, sa čovekovom potrebom da se podeli sa drugim bićem.

REČ REDITELJA

Tematska okosnica komada je borba nagona i usvojenog superega, apsurd braka kao slobodnog izbora koji zatim postaje zatvor. Potreba da se stalno zanemaruje ono što imamo u potrebi da se poseduje zabranjeno i nedostižno. Da li je u ljudskoj prirodi samo da osvaja ili da i uživa u osvojenom. Da li ikada nesebično pomažemo drugima ili je naša istinska motivacija pomoć za samoga sebe. Da li razgovarajući sa drugima zapravo vodimo dijalog sa sobom i razrešavamo sopstvene problem? Da li nam je svako ljudsko biće tek ogledalo u kojem tražimo sopstveni odraz i odgovore, olakšanje? Da li upoznavanje sebe nužno vodi u očaj i da li ima leka ili samo olakšanja? Gde čovečanstvo danas stoji stotinu godina posle Ničeove filozofije i Brojerove psihoanalize. Postoji li sloboda izvan slobode u odnosu na samog sebe, biti ja i istine?