Seksualne neuroze naših roditelja

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
5.0

Broj ocena: 4;

Seksualne neuroze naših roditelja

Premijera: 30. apr 2008.
Pisac: Lukas Berfus, Režija: Tanja Mandić Rigonat

Igraju:

Dora - Vanja Ejdus Kostić / Nada Šargin 
Fini gospodin - Igor Đorđević 
Dorina majka - Dušanka Stojanović Glid 
Dorin otac - Slobodan Beštić 
Dorin šef - Miloš Đorđević 
Dorin doktor - Miodrag Krivokapić 
Žena, šefova majka - Dobrila Stojnić 

Prevela: Bojana Denić, Scenograf: Aleksandar Denić, Kostimograf: Milena Jevtić Ničeva Kostić, Scenski govor: dr Ljiljana Mrkić Popović, Dramaturg: Maja Pelević, Scenski pokret postavio: Damjan Kecojević, Izbor muzike: Tanja Mandić Rigonat, Dizajn scenskog zvuka: Zoran JerkovićO NEUROZI…
Neuroza označava lakši, funkcionalni oblik duševnog oboljenja kod kojeg nije nađen organski uzrok. Za neurotične poremećaje specifično je da su pslihogeni, pa se neuroze još nazivaju psihoneuroze i neurotični poremećaji. Neurozu karakterišu napadi uznemirenosti, određeni oblici depresije, hipohondrija, histerične reakcije, opsesivno-kompulsivni poremećaji, fobije, različite seksualne disfunkcije i neki tikovi. Tradicionalno se smatra da je uzrok neuroze emocionalni konflikt u kome blokirni impuls pokušava da se ispolji kao maskiran odgovor ili simptom. Bihejvioristički psiholozi smatraju ih naučenim neodgovarajućim odgovorom na stres.
(Iz Vikipedije)

Neuroze su psihičke smetnje čiji temelji nastaju u psihičkim konfliktima u ranom detinjstvu. U kasnijem životu taj konflikt ostaje nesvestan. Prema Frojdu radi se o intrapsihičkom konfliktu nagonskih impulsa (id) iz dubokih slojeva ličnosti sa strukturom „ja“ (ego) i nadređenim „nad-ja“ (super-ego) u ličnosti. Struktura ega brani se potiskivanjem i sublimacijom, a zataji li, dolazi do nastanka neurotskih simptoma. Razlikujemo nekoliko podtipova neuroza: fobija (neuroza straha) histerija (konverzivna neuroza), prisilna neuroza, psihosomatske bolesti. Terapija se zasniva na psihoterapijskom pristupu bolesti. Po Frojdu, mnoge neuroze (fobije, histerične paralize i bolovi, neke vrste paranoja itd) potiču od duboko traumatskih iskustava iz prošlosti pacijenta, ali su zaboravljena, skrivena od njegove svesti.
(Medicinska enciklopedija)