„Žene na ivici nervnog sloma” premijerno u Pozorištu na Terazijama


Mjuzikl „Žene na ivici nervnog sloma” po istoimenom filmu Pedra Almodovara, u režiji Nebojše Bradića, biće premijerno odigran 20. i 21. oktobra u dve ravnopravne podele. Prevod i prepev teksta i stihova Džefrija Lejna i Dejvida Jazbeka radio je Slobodan Obradović, a glavne uloge pripale su Ivani Popović/Jeleni Stupljanin, Hadži Nenadu Maričiću, Ivani Knežević/Nataši Marković, Slavenu Došlu/Arseniju Tubiću, Tatjani Dimitrijević/Teodori Tomašev, Tanji Živković/Marti Bogosavljević i Žarku Stepanovu/Nikoli Bulatoviću.

„Žene na ivici nervnog sloma” je mjuzikl koji je premijerno izveden na Brodveju 2010. i na Vest Endu 2015. godine, inspirisan tematski i žanrovski Almodovarovim filmom. Reditelj ističe da je u pitanju atipična forma u odnosu na jednostavne, pitke priče mjuzikla sa relativno poznatim songovima, te da su ga pojedinci nazivali i „art mjuziklom”.

„Verujemo da u Beogradu, a i u Srbiji, ima publike koja očekuje nešto drugačije od žanra mjuzikla u očekivanom, prepoznatljivom ključu, tako da je ovaj mali iskorak koji činimo važan i zbog repertoara i prepoznatljivosti ansambla i pozorišta. Što se uže tematike tiče, ovo je jedna vrlo zanimljiva Almodovarova priča, mešavina zabavnog i duhovitog, s druge strane tužnog, uz brzo smenjivanje emocija koje reflektuju unutrašnji svet usamljenih, zaljubljenih i ostavljenih žena” približio je Bradić samu tematiku predstave, dodajući: „Ova predstava je posveta ženi koja, uprkos tome što svet u kome živimo nije naklonjen ženama, uspeva da u njemu opstane i traje.”

Ono što je za samo izvođenje zanimljivo jeste činjenica da će orkestar biti na sceni zajedno sa glumačkim i plesnim ansamblom, bez dirigenta, već u bliskoj saradnji svih izvođača, što je, kako navodi muzički direktor Ivan Ilić, zlatni standard na svetskoj sceni mjuzikla, te da mu je drago da je on prepoznat i usvojen i kod nas. Koreograf Igor Barberić ističe da ovaj mjuzikl nije produkcijski spektakl, već kamerno izvođenje, svaki song i lik priča svoju priču, te da je rad na njemu bio izuzetno inspirativan.

Glumica Nataša Marković koja se u ovo pozorište vraća nakon dužeg vremena otkrila je da se uvek raduje radu na mjuziklu i da prati rad svojih kolega i Pozorišta na Terazijama: „Volim sporadične izlete u mjuzikle, radujem se što radim sa kolegama čiji napredak i usavršavanje i razvijanje veština koje mjuzikl zahteva volim da posmatram. Ivana Knežević i ja smo na ulozi radile zajedno, uloga je, naravno, mizanscenski ista, ali svaka od nas je donela nešto svoje u izvođenje i mislim da će biti sjajno.”

U autorskom timu takođe su i scenograf Miodrag Tabački, kostimografkinja Staša Jamušakov, autorka video radova Svetlana Volic, kao i lektorka Dijana Marojević. Pretpremijerna izvođenja biće 18. i 19. oktobra, a prva repriza zakazana je za 22. oktobar, nakon čega će se predstava naći na redovnom repertoaru Pozorišta na Terazijama.

Foto: Vladimir OpsenicaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste