Da li je život samo igra izbora i posledice?


Sinoć je premijerom predstave “Liliom” u Beogradskom dramskom pozorištu otvoren prvi po redu festival Regionalne teatarske unije. Publiku je pre početka predstave pozdravio domaćin Festivala, glumac Milorad Damjanović, koji je istakao da je jedan od ciljeva “kontinurano prisustvo svih teatara pred publikom u čitavom regionu”. Festival je zvanično otvorio Jurij Franko, pozorišni producent i legendarni ex YU skijaški šampion iz Ljubljane, koji je svojim izlaganjem poručio da je povezivanje i međusobna saradnja bivših jugoslovenskih republika jako bitna za opstanak i trajanje njihove kulture. “Vi ste napravili najznačajniji preskok granica, koje su zapravo samo u našim glavama. Verujem da je svima jasno da smo zajedno mnogo jači. Verujem da može da se napravi zajednička produkcija koja može da se prodaje svetu kao naša autentična priča. Neka vam ciljevi budu visoki i vizionarski da se nešto tako ostvari, pa i na Vest Endu i Brodveju”, rekao je Franko i tako poslao jednu lepu poruku i dao  nadu da sve može postati bolje ukoliko sebe promenimo i ukoliko granice u našim srcima nestanu.

Predstava “Liliom”, koju je režirala Ana Tomović, zasnovana je na drami Ferenca Molnara sa početka 20. veka. Priča  prati život Lilioma, šarmantnog muškarca, zavodnika, koji radi u zabavnom parku. Tim parkom upravlja njegova ljubavnica, gospođa Muskat, ali se on zaljubljuje u mladu Juli. Odlučuje da se oženi njome i tada počinje njihova životna drama, koja se tragično završava. Nakon te odluke mladi par se suočava sa egzistencijalnim problemima, donosi odluku za odlukom, pravi svoje izbore, a svaki ima svoju posledicu. Ovo naizgled jeste jedna klasična dramska priča koja u svojoj suštini krije brojna univerzalna pitanja i večite dileme. Ipak, čitavu priču možemo shvatiti kao metaforu čovekovog života pred kojim se u svakom trenutku nalaze različite dileme. Nakon dilema slede izbori koji vode ka odlukama. Svaka odluka je kao put izabran sopstevnom procenom i sa sobom nosi posledice koje su nagrada ili kazna, zavisnoi od toga šta smo zaslužili. Birajući puteve mi dodajemo boje svom životnom portretu i tako šaljemo sliku o sebi, koju će neko na kraju proceniti i oceniti kada dođe pravi čas. Sve ovo se dešava i Liliomu, koji je žrtva sopstvenih izbora i odluka. On nosi teret koji nosi svaka jedinka i sa njim se bori na svoj način. Kada je pomislio da je kraj i da ne može dalje, pred njim se ponovo otvaraju vrata i on dobija šansu za iskupljenje. Poslednju šansu. Verujem da ćemo je svi imati, ali će svako shodno sebi I svojim vrednostima i principima prevagnuti na jednu ili drugu stranu, ili možda treću, ako postoji.

Tekst predstave je osiromašen i sveden i na to nismo navikli. Uzevši u obzir čitavu priču i njen osnovni zaplet, upravo je oskudnost teksta doprinela dramatičnosti i tragičnosti i tako dodatno dočarala unutrašnja stanja i borbe junaka. Scenonografija i kostimi su vrlo dobro oslikali početak 20. veka i jasno okarakterisali likove. Muzika je sjajno ispratila svaku scenu u predstavi. Takođe, muzika za ovu dramu ima poseban značaj, jer je omogućila junacima da izraze svoja emotivna stanja i prikažu demone koji ih opsedaju i navode na poroke. 

Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, scenograf Aleksandar Denić, kostimograf Momirka Bailović, dok je za scenski pokret zadužena Isidora Stanišić. U predstavi igraju: Andrija Kuzmanović, Maja Izetbegović, Marko Živić, Aleksandra Anja Alač, Ivana Nikolić, Jovo Maksić, Jadranka Selec, Vladan Milić i Marko Gvero.

Druče večeri Festivala RUTA na repertoaru će biti predstava Bakhe (koprodukcija: Kazalište Ulysses i Zagrebačko kazalište mladih) u režiji Lenke Udovički.

Foto: Dragana Udovičić Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste