1. RUTA Festival

01. dec 2019. - 06. nov 2019.
Beograd

U oktobru ove godine oformljena je Regionalna unija teatara (RUTA) i potpisan je protokol o  saradnji između šest pozorišta iz regiona: Nacionalne ustanove Dramski teatar (Skoplje), Kamernog teatra 55 (Sarajevo), Gradskog pozorišta (Podgorica), Mestnog gledališča (Ljubljana), Kazališta Ulysses (Brioni) i Beogradskog dramskog pozorišta. Tim povodom,  u BDP-u će od 1. do 6. decembra biti realizovan revijalni festival RUTA, na kome će biti izvedene predstave svih šest teatara Unije.

„Ja se radujem zato što smatram da uspostavljanjem ovog festivala uspostavljamo novi pozorišni praznik. Mislim da je zdravo za duhovnost svih naših ljudi, svih građana naših zemalja, a zdravo je i za sve profesionalce koji se bave pozorištem: i za glumce, i za reditelje, i za pozorišnu kritiku, koja sve manje ima mogućnost da se razvija u našim sredinama koje su zatvorene u nekim manjim okvirima. Izaći iz okvira svog pozorišta, za svakog glumca, za svakog reditelja; izaći iz okvira svoje zemlje i komunicirati sa ljudima iz drugih pozorišta i zemalja dobro je za sve profesionalce i našu publiku”, rekla je Sofija Kunovska iz Dramskog teatra Skoplje, jednog od potpisnika sporazuma o saradnji.

Festival otvara Beogradsko dramsko pozorište premijerom predstave „Liliom” u režiji Ane Tomović, sa Andrijom Kuzmanovićem u glavnog ulozi.

Program:

Nedelja, 1.12. 20hF

erenc Molnar

LILIOM

Beogradsko dramsko pozorište

 

Ponedeljak, 2.12. 20h

Euripid

BAKHE

Kazalište Ulysses

 

Utorak, 3.12. 20h

Migel de Servantes

DON KIHOT

Dramsko pozorište Podgorica/Barski ljetopis

 

Sreda, 4.12. 20h

Boris Lalić

MIRNA BOSNA

Kamerni teatar 55 Sarajevo

 

Četvrtak, 5.12. 20h

Alfred Žari

KRALJ IBI

Dramski teatar Skoplje

 

Petak, 6.12. 20h

Nejc Gazivoda

PLAH UDAH

MGL Ljubljana

 

 

Povezane vesti

vest thumb
08. dec 2019.

Šeste i poslednje večeri festivala Regionalne unije teatara RUTA izvedena je predstava „Plah udah“ Mestnog gledališča Ljubljana, po tekstu i u režiji Nejca Gazivode.  
vest thumb
07. dec 2019.

Pete večeri prvog festivala Regionalne unije teatara  RUTA izvedena je predstava „Kralj Ibi“ Dramskog teatra Skoplje, u režiji Vasila Hristova.
vest thumb
06. dec 2019.

Četvrte večeri festivala Regionalne unije teatara RUTA beogradska publika imala je priliku da odgleda predstavu „Mirna Bosna“ Kamernog teatra 55
vest thumb
05. dec 2019.

Treći dan RUTA festivala, "Don Kihot", režija Andraš Urban.
vest thumb
03. dec 2019.

Drugog dana festivala Regionalne unije teatara RUTA izvedena je predstava „Bakhe“, koprodukcija Kazališta Ulysses i Zagrebačkoga kazališta mladih.
vest thumb
02. dec 2019.

Počeo RUTA festival.