Predstavom "Strahinja" u Dečjem kulturnom centru Beograd svečano otvoren FESTIĆ


Festić, pozorišni festival za decu i mlade, sinoć je svečano otvoren na sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd predstavom Strahinja. Festival je zvanično otpočeo uz pozdravnu reč Jasminke Petrović, autorke romana Ovo je najstaršniji dan u mom životu, po čijim motivima je rađena predstava Strahinja. Jasminka Petrović je sa publikom podelila zašto je za nju jučerašnji dan bio najlepši dan, rekavši: Ovo je najlepši dan u mom životu zato što imam čast da otvorim FESTIĆ. Mislim da su festivali jako važni jer nam pomažu da se bolje upoznamo i saznamo šta radimo, to je za mene slobodna zona. Uvek se radujem kada se u Beogradu ili nekom drugom gradu organizuje festival. Posebno mi je čast što će FESTIĆ početi predstavom Strahinja koja je rađena po motivima moje knjige.

Predstava Strahinja je rađena po tekstu Željka Hubača (po motivima romana Jasminke Petrović) i u režiji Šari Sabel Strandmark. Kako je reč o koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatar, Gamba produkcije i Inovadora, možemo zaključiti da je predstava rezultat odlične saradnje tri grada – Beograda, Lazarevca i Stokholma. Čini se da je ova predstava dobar izbor za otvaranje jednog festivala koji je namenjen deci i mladima jer nameće brojna pitanja koja muče mladog čoveka pred kojim se nalaze velike delime, ali i prvi pravi i veliki životni problemi. Strahinja je četrnaestogodišnjak koji treba da donese odluke, da pozicinoira sebe u svetu, da nauči da se bori i da se suoči, jednom rečju da odrste i zakorači u svet odraslih. Ovo nije priča samo o jednom dečaku, ovo je univerzalna priča sa kojom se može poistovetiti svaka tinejdžerka i svaki tinejdžer.

Pozorišni festival za decu i mlade FESTIĆ će biti održan od trećeg do šestog novembra na Maloj i Velikoj sceni Dečjeg kulturnog centra Beograd uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Društva za animaciju i razvoj dečjeg dramskog stvaralaštva, Digital & entertainment festivals i Dečejeg kulturnog centra Beograd.



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste