Preko scene do zvezda


Kažu da je put do zvezda posut trnjem, ali je sinoć sve bilo drugačije. Hol Zvezdara teatra bio je posut i obasjan izložbenim fotografijama njenih najsjajnijih zvezda. Povodom nove pozorišne sezone i 35 godina postojanja ovog teatra otvorena je izložba Preko scene do zvezda. Na otvaranju izložbe je govorio direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević.

zvezdara-nova-sezona-jelena-petrovic1

Nova sezona ovog pozorišta simbolično započinje, iz godine u godinu, 08.10. jer je tog datuma 1984. godine premijerno odigrana predstava Mrešćenje šarana rađena po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Od tada, svaki oktobar predstavlja jedan novi početak Zvezdare, ali i trenutak kada se sećamo svih velikana koji su krasili tu scenu. Tridesetpetogodišnjica pozorišta je posvećena glumcima koji su stvarali i uveličali jednu priču o Zvezdara teatru koja traje, kako je i sam direktor pozorišta u svom obraćanju rekao: „Ovih deset portreta je zapravo istorija Zvezdara teatra, a šta će biti za 35 godina videćemo“. 

Na izložbenim fotografijama su prikazani Danilo Bata Stojković, Petar Kralj, Nebojša Glogovac, Mihailo Miša Janketić, Mira Stupica, Milena Dravić, Milorad Mandić Manda, Danilo Lazović, Bora Todorović i Dragan Nikolić. Svi oni su svojom velikom ljubavlju, radom, zalaganjem i istrajnošću dali prepoznatljiv doprinos pozorištu. Oni su preko scene stigli do zvezda, a pozorišna publika će preko zvezdanog hola stići do scene na kojoj će odgledati svoju omiljenu predstavu. Tako pozorište svima postaje kuća, jer ono treba da bude kuća i za glumce i za sve ljubitelje pozorišta, mesto gde se jedna i druga energija sastaju i spajaju.

zvezdara-nova-sezona-jelena-petrovic2

O toplini pozorišta kao kuće govorio je i direktor pozorišta Dušan Kovačević, rekavši: „Nije dovoljno kako pozorište izgleda; pozorište ima poseban miris koji na decentan način zavodi gledaoca, prevodeći ga iz realnog sveta u svet iluzija. Ako se ta intimnost i ta čarolija prostora i mirisa zanemare kad se gradi pozorište, kasnije to glumci moraju s velikom mukom da stvore, i da ono što je prirodno, kada uđete u neku kuću, pa osetite toplotu, tu toplotu moraju da igraju, da je svojom energijom dodatno stvore“. 

U Zvezdara teatru je sve sijalo od zvezda, dok je pozorišna sezona započeta predstavom „Korešpodencija“ u režiji Gorčina Stojanovića.

Foto: Jelena Petrović (hocupozorište.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste