"Dvojne predstave" drugog dana Festića


Drugog dan festivala dečijih predstava Festić održane su dve predstave: "Uspavana lepotica“ (Narodno pozorište Priština) i "Vuk i tri praseta“ (Teatrić). 

Interesantna okolnost kada su u pitanju dečija pozorišta je činjenica da se zapravo istovremeno odvijaju dve predstave - jedna na teatarskoj sceni, a druga u gledalištu. 

Konstantno držati pažnju dece je izuzetno težak, možda čak i neizvodljiv zadatak, a u svojim oscilacijama fokusa mališani se ne libe da otvoreno pokažu sve emocije koje ih obuzimaju u datom momentu. Upravo ta sloboda u iskazivanju sebe esencija je "predstave iz gledališta", pa će njen posmatrač biti počašćen najrazličitijim reakcijama: upozoravanjem prasića kroz viku da ne nasednu na vukovu smicalicu, oduševljenjem pojavom princeze Ružice, grlatim smejanjem trapavim scenama, skakanjem po sedištima od uzbuđenja itd. Tišina ne opstaje duže od desetak sekundi, a ni ne treba - dečija agilnost u interakciji sa glumcima, neupitna vera u stvarnost radnje na daskama i nekontrolisana impulsivnost svojevrsni su oblik živog, beskrajno zanimljivog crtanog filma. Jedina grupa koja se ne bi složila sa ovom tezom su njihovi vaspitači čeličnih živaca. 

Predstava Uspavana Lepotica nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture Gračanica, a rađena je u tekstu i režiji Radmile Knežević. Iako bi, sudeći po nazivu, potencijalna atmosfera predstave trebalo da bude bajkovita, u ovom slučaju je očekivanje iznevereno, ali je svrha da nas nauči da je sve zapravo bajkovito ukoliko bajku pronađemo u sebi. Ansambl predstave čine Jelena Orlović, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Jasmina Stoiljković, Ivana Kovačević, Milica Mandić, Strahinja Bičanin, Nastasja Stojsavljević i Anastasija Stošić.

Druga izvedba, Vuk i tri praseta, jedna je od omiljenih bajki i predstava je izazvala oduševljenje kod dece koja su srčano podržavala prasiće u prokljuvljivanju vukove zamke. Na samom kraju su prasići zatražili od publike da im pomogne u oduvavanju vuka sa scene, te je nakon naprezanja pluća usledio srećan kraj.

Pozivamo Vas da navratite u Dečiji kulturni centar koji traje do 6. novembra, uživaćete u “dvojnoj” predstavi koja je zagarantovana kada publiku čine deca.

Fotografija preuzeta sa facebook profila Narodnog pozorišta PrištinaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste