„Znanje je moć“


Četvrtog dana festivala dečijih predstava FESTIĆ odigrane su dve predstave, „Maštošumske pitalice“ trupe MoniCart, kao i „Čudesna šuma“, Dečijeg pozorišta Čarapa.

U prvoj predstavi „Maštošumske pitalice“ upoznali smo Vilu Katu i Vilu Ružanu, sestre bliznakinje, koje su veoma različite, jedna je dobra, a druga nevaljala. Na njihov rođendan one se spremaju da dobiju vilinske moći, a kako bi Ružana postala dobra i promenila svoje ružne navike, u pomoć im dolazi patuljak Džin Džoni. On će pomoću svojih moći pokušati da je promeni. Kako bi uspeli u ovoj teškoj ekspediciji, pomoć će potražiti i u Enciklopediji u kojoj će pročitati zagonetku čije rešenje treba da odgonetne Ružana.

Deca su najviše bila zainteresovana za pitanja koja su bila postavljana kako bi rešili zagonetku, kao i mogućnost da izađu na scenu, ukoliko znaju odgovor, i pomognu Ružani da postane dobra. Svaki odgovor otkrivao je jedno slovo, a kada su ih zajedno sa glumcima poređali na sceni, sklopili su rečenice i rešili zagonetku. Ova predstava je namenjena najmlađima, pa je zbog toga bila veoma razigrana i vesela, praćena pesmom i igrom, kao i šarenim kostimima. U nekim momentima predstava se pretvarala u formu mjuzikla, da bi na kraju glumci sišli u gledalište i zajedno sa decom zapevali i zaigrali.

Druga predstava je nastala po delu Katarine Ralić „Čudesna šuma“. Ona nam donosi priču o slovenskoj mitologiji i uvodi nas u daleku prošlost. Kombinacijom senki, svetla i lutaka, stvorena je jedna bajkovita priča iz koje smo imali utisak da smo otputovali u prošlost i zakoračili u jedan potpuno drugačiji svet. Svet čudesne šume. Kroz ovu priču vodi nas pripovedač – žena, oslikavajući svojom pojavom i kostimom sve lepote prirode i šume. 

Prateći igru senki i lutaka sa scene dobijamo važnu poruku o očuvanju prirode - sve ono što prirodi učinimo loše, ona će nam vratiti istom merom. Zato, zapitajte se šta to krije ta duboka šuma, ko su njeni stanovnici, kako ona diše i na koji način nas hrani. Ova predstava će otkriti jedna nepoznat svet bez kog nam opstanak na planeti nije zamisliv.

Do nekog sledećeg dečijeg pozorišnog festivala!Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste