Drugi i treći dan Zvezdarišta: pozorište za decu svih uzrasta


Drugog dana 16. Pozorišta Zvezdarišta izvedena je predstava „Pliva patka preko Drave“ Dečijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osjeka. Nakon predstava namenjenih tinejdžerima i osnovcima izvedenih prvog dana, festival je ponudio sadržaj za najmlađu publiku, namenjen uzrastu od dve i više godina.

Ova predstava poziva na igru. Tri glumca poput dece igraju se na sceni simulirajući situacije i dajući život igračkama, a stihovi poznate pesmice („Pliva patka preko Drave, nosi pismo na vrh glave. U  tom pismu piše...“) su lajtmotiv koji najavljuje sledeću igricu. Tekst je specifičan i nema ga mnogo, sveden je na tekstove pesmica poput „Mali Juju“ i „Pačija škola“, pitalice i brzalice, a mnogo više pažnje posvećeno je gestu, zvucima, muzici. Na ovaj način predstava specifično i vrlo uspešno komunicira sa mališanima, koji su tokom izvođenja uzbuđeno reagovali na dešavanja na sceni, uključivali se, pevali pesmice i uzvikivali odgovore na postavljena pitanja. U idealnom trajanju (45 minuta) za ovaj uzrast  prikazana je sva lepota dečije mašte i kreativnosti, i pokazano je da nikada nije suviše rano da se krene sa posećivanjem pozorišta.

Trećeg dana festivala Zvezdarište u „jutarnjoj smeni“ predstavilo nam se Dečije pozorište Subotica sa izvedbom „Izvini mama“. Predstavu je režirao i dramatizovao Todor Valov, inspirisan ruskom bajkom „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve. U predstavi igraju Viktorija Palfi, Danka Balać, Olivera Begović, Vereš Imelda, Gal Elvira, Greguš Zalan i Kočiš Endre.

U hladnoj atmosferi istaknutoj plavim svetlima upoznajemo dečaka Vasju koji, ljut na majku jer mu usled nedostatka novca ne ispunjava želju, odlazi na put da sebi nađe novu, bolju mamu. Lutajući po ledenim predelima Rusije nailazi na brojne potencijalne nove majke, međutim svaka se na kraju ispostavi jalova. Vasja protekom vremena lagano shvata da je došlo vreme da se vrati kući i izvini majci, međutim snaga inata je i dalje jaka, te se povratak kući odlaže. Svet izvan njegovog doma je hladan, sebičan i otuđen, a takav je da bi naglasio suštinu priče - majka je samo jedna i treba da je čuvamo. Bogatiji za ovo dragoceno saznanje, dečak se vraća svojoj kući i duboko, iskreno se izvinjava za svoju srditost i inat. 

avanture-malog-juju

Predstava je izuzetno teška, čvrst stisak kojim zgrabi gledaoca ne popušta u intenzitetu do samog spuštanja zavesa, te je sigurno da će se deca koja je pogledaju dobro zamisliti pre nego što nepažljivo zamere nešto svojim majkama.

U popodnevnim časovima festivala odigrana je predstava „Avanture maloga Juju“, Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.

Vesela atmosfera koju su glumci stvorili na sceni, uz poznate taktove pesme „Avanture malog Juju“, podstakla je decu da glasno pevaju i da nestrpljivo čekaju razrešenje tajne koja im je predstavljena kroz priču na početku. U ovoj predstavi upoznajemo malenog Juju koji razume nemušti jezik. On razume sve jezike životinja, ali postoji jedna koje se strašno plaši, a to je krokodil. Glumci su deci najviše privukli pažnju oponašajući jezike životinja, kao i njihove pokrete i narav. Kako je Juju savladao strah od te strašne životinje, koja je strašnija od lava i od pauka i od zmije, saznajemo kroz pesmu i interesantne pokrete i igru glumaca, kao i melodiju ksilofona, čiji tonovi stvaraju poseban ugođaj. Razigranost i ritmičnost pokreću i to je ono što krasi ovu predstavu i kako je namenjena najmlađima, oni su je rado prihvatili i uživali.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste