Distopičnom „Dramom o kraju sveta” počeo 30. Belef


U četvrtak, 23. juna, započeo je jubilarni 30. Beogradski letnji festival (BELEF) koji se ove godine održava pod sloganom „Želim magiju”. Jedna od specifičnosti ovogodišnjeg izdanja je scena u Botaničkoj bašti „Jevremovac” na kojoj je premijerom predstave „Drama o kraju sveta” otvoren pozorišni program ovog festivala.

Upravo se ambijent ove scene savršeno uklopio u temu ove predstave. Radnja predstave je smeštena u distopičnu budućnost nekog grada u nekoj zemlji u kojoj beton guta svaki preostali metar zelenila, drveće se nekontrolisano seče, građani su pod stalnim video nadzorom, a mnogi od njih nestaju tokom noći pod nepoznatim okolnostima i više se ne vraćaju. Glavni likovi su hrabra građanka Vera, njena komšinica, njena majka i drvo ispod njene terase. Upravo je sudbina tog drveta centralna tačka predstave. Zbog toga što su drvo i park u kom se ono nalazi došli na red da se zabetoniraju i postanu zgrada, hrabra građanka se vezuje za njega i u prvom navratu uspeva da ga spase, nju ipak kasnije „proguta mrak“. Ona završava prvo u zatvoru, zatim i u masovnoj grobnici, jer pored svega navedenog u ovoj varijanti budućnosti prvo je vraćena doživotna, a zatim i smrtna kazna, koja je uvedena za najteža krivična dela uz koja se nekako dodalo i delo „napad na državu“ koje služi za obračun sa svakim oblikom neslaganja sa državom.

Vrlo je simbolično bilo slušati tekst Olge Dimitrijević, koja je i rediteljka predstave, pod krošnjama u Botaničkoj bašti, uz prigušenu buku saobraćaja i cvrkut ptica. Iako smeštena u neimenovanu budućnost radnja je puna vrlo direktnih referenci na ono što se dešava i što se dešavalo u našoj državi i njenom glavnom gradu, počev upravo od seče drveća i zagađenog vazduha, preko neplanske i nekvalitetne novogradnje, mini-hidroelektrana i medijskog mraka, pa sve do logora i zločina u ratovima devedesetih. Akt hrabre građanke Vere poredi se sa herojstvima iz NOB-a, dok je drvo simbolični zaštitnik partizana, Jevreja, Roma i ostalih proganjanih u II Svetskom ratu kome se ona za to odužuje.

Predivan ambijent Botaničke bašte dopunile su muzičarke na sceni Ana Ćurčin na klaviru i Milena Jančurić na flauti. Tekst vrlo jasno i efektno prenose Dragana Đukić, Jelena Ilić, Marta Bjelica i Mihaela Stamenković, no primetno je da se osim toga na sceni ne dešava puno. Scenu zbog nepostojanja nagiba gledališta do pred sam kraj predstave ni ne vidimo tako da se koncetrišemo na izgovorene reči. Ovaj sjajan tekst bi svoj potencijal doživeo i kao radio drama. I pored toga sve preporuke da ga od jeseni pogledate (ili poslušate) na sceni Ateljea 212. 

Danas će publika imati priliku da gleda premijeru predstave „Tramvaj zvani želja” Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Lenke Udovički, kao i predstavu Kruševačkog pozorišta „Za sada je sve ok”. U selekciji Mladi Belef biće odigrana predstava „Žanroskop”, Akademije umetnosti.

Foto: Milan MaričićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste