Doživljava li se katarza kada maske padnu?


Sedmog dana festivala, sterijanskoj publici predstavio se teatar “Fjodor Volkov” iz Rusije sa komadom Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Milana Neškovića.

Scena je mračna. U pozadini se čuju samo glasni jecaji rodbine dok se kovčeg polako prinosi mestu gde će biti položen. Gradacija nemarnosti i štednje doživljava svoj vrhunac kada na scenu nastupa prizor sečenja kovčega motornom testerom kako bi stao u omanju rupu.

Izvedba Nušićeve "Ožalošćene porodice" u režiji Milana Neškovića oživljava komediju i prikazuje na duhovit način pohlepu, cinizam i gramzivost. U trci za nasledstvo, rodbina Mate Todorovića bori se i nadmeće, svako na svoj način ističući sebe. Pod maskom žalosti i tuge, prividnim bolom, članovi porodice se u rivalstvu trude da opovrgnu testament pokojnog Mate. Bore se za kuću sa velelepnim odajama, čak se i useljavaju u nju. Scena odiše raskošom, a zlatni nameštaj i srebrno posuđe daju bogatu notu prizoru.

U deficitu sramote, nastavljaju sa otporom da nasledstvo pripadne devojčici, koja tokom cele predstave ne progovara. Ona ćuti i tužno se igra sa igračkama. Tek na samom kraju, kada konačno buknu sva utamničena osećanja, ona vrišti. Ona je konstantno prisutna i pomno posmatra, sluša razgovore i obmane dok je izložena neiskrenosti desetoro ljudi koji lažno oplakuju strica.

Ipak, pokojnik ih je sve prevario: nasledstva nema.

Kašmirna bordo zavesa spušta se dok se na sceni odigrava fenomenalni prizor - rodbina je zatočena u staklenoj kućici unutar vrtloga novčanica  koje mučno pokušavaju da uhvate. Slikovito predstavljanje gušenja od strane sopstvene pohlepe, dok devojčica, glumica Aljona Tertova, odlazi s koferom u ruci, daleko od tog sveta, daleko od tih licemernih ljudi.

Predstava "Ožalošćena porodica" u interpretaciji ruskih glumaca, u trajanju od 140 minuta zbog samog praćenja prevoda odvraća fokus sa same scene, te delimično maskira perfektnu glumu aktera. Ocena publike za ovaj komad je 3,23.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste