Doživljava li se katarza kada maske padnu?

Marina Paroški
03. jun 2018.

Sedmog dana festivala, sterijanskoj publici predstavio se teatar “Fjodor Volkov” iz Rusije sa komadom Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Milana Neškovića.

Scena je mračna. U pozadini se čuju samo glasni jecaji rodbine dok se kovčeg polako prinosi mestu gde će biti položen. Gradacija nemarnosti i štednje doživljava svoj vrhunac kada na scenu nastupa prizor sečenja kovčega motornom testerom kako bi stao u omanju rupu.

Izvedba Nušićeve "Ožalošćene porodice" u režiji Milana Neškovića oživljava komediju i prikazuje na duhovit način pohlepu, cinizam i gramzivost. U trci za nasledstvo, rodbina Mate Todorovića bori se i nadmeće, svako na svoj način ističući sebe. Pod maskom žalosti i tuge, prividnim bolom, članovi porodice se u rivalstvu trude da opovrgnu testament pokojnog Mate. Bore se za kuću sa velelepnim odajama, čak se i useljavaju u nju. Scena odiše raskošom, a zlatni nameštaj i srebrno posuđe daju bogatu notu prizoru.

U deficitu sramote, nastavljaju sa otporom da nasledstvo pripadne devojčici, koja tokom cele predstave ne progovara. Ona ćuti i tužno se igra sa igračkama. Tek na samom kraju, kada konačno buknu sva utamničena osećanja, ona vrišti. Ona je konstantno prisutna i pomno posmatra, sluša razgovore i obmane dok je izložena neiskrenosti desetoro ljudi koji lažno oplakuju strica.

Ipak, pokojnik ih je sve prevario: nasledstva nema.

Kašmirna bordo zavesa spušta se dok se na sceni odigrava fenomenalni prizor - rodbina je zatočena u staklenoj kućici unutar vrtloga novčanica  koje mučno pokušavaju da uhvate. Slikovito predstavljanje gušenja od strane sopstvene pohlepe, dok devojčica, glumica Aljona Tertova, odlazi s koferom u ruci, daleko od tog sveta, daleko od tih licemernih ljudi.

Predstava "Ožalošćena porodica" u interpretaciji ruskih glumaca, u trajanju od 140 minuta zbog samog praćenja prevoda odvraća fokus sa same scene, te delimično maskira perfektnu glumu aktera. Ocena publike za ovaj komad je 3,23.Povratak na vesti