Počelo 63. Sterijino pozorje


U Novom Sadu je 26. maja svečano otvoreno 63. Sterijino pozorje, koje će trajati do 03. juna. Festival je otvoren besedom reditelja, ujedno i trostrukog dobitnika Sterijine nagrade, Nebojše Bradića, koji je istakao uticaj komercijalne industrije koja je „ušla u sve pukotine društva“, čime je pozorište izgubilo na važnosti. Međutim, danas treba da uživamo u kreativnosti sadašnjice i pouke koju pruža, naglasio je poznati reditelj i zaključio: „Sterijno pozorje je mesto i festival na kome se oduvek otkrivalo ono što je bilo značajno juče, ono što je značajno danas i ono  što će biti značajno sutra.“.

63-sterijino-pozorje-vest

Bogati program takmičarske selekcije otvoren je praizvedbom predstave „Švajcarska“, u režiji Milana Neškovića, koja se bavi aktuelnim pitanjima poput „Da li je za sreću važno ko smo i s kim smo?“, „Da li otići u taj „bolji“ svet? Da li je on zaista bolji?“.

Utiske ove predstave, kao i samo mišljenje o selekciji predstava,  za naš portal iznela je glumica SNP-a, Tijana Marković, koja je pohvalila ansambl glumaca iz Banja Luke i reditelja Milana Neškovića. Naglasila je uzbudljivost i poučnost predstave, kao i rediteljskih rešenja aktuelnih tema. „Potrebno je da bdimo nad svojim mislima, jer nikad ne znamo kakve životne okolnosti će uslediti.“, smatra Tijana.

O samoj selekciji predstava istakla je da ju je otvarajuća predstava „Švajcarska“ ubedila da će naredne izvedbe biti odlične.

Takođe, svoja očekivanja od selekcije predstava sa nama je podelio i kritičar Teofil Pančić, istakavši da  bi voleo da vidi maksimalno otvaranje mlađim neafirmisanim autorima, umesto varijacije na temu klasika.

Predstavu „Švajcarska“ je pohvalio i dodao da je potpuno razigrana, a da ne guši pozorišni medijum.

Ove godine žiri će sačinjavati 5 članova: kostimografkinja Maja Mirković, dramske spisateljice Tanja Šljivar i Branislava Ilić, rediteljka Ksenija Krnajski i glumac Novak Bilbija.

Sterijino pozorje  se nastavlja i večeras od 20 časova predstavom „Carstvo nebesko”, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Bitef teatra, a ceo program možete videti na linku: https://hocupozoriste.rs/festivali/63-sterijino-pozorjePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste