Jami, Jami it's so funny


Treće festivalske večeri Sterijinog pozorja publika je bila u prilici da pogleda predstavu „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, a prema tekstu Minje Bogavac. Predstava koja se bavi pitanjem nacije, ali na jedan potpuno drugačiji i inovativan način uspela je da dopre do publike i podstakne je na razmišljanje, što je u osnovi i svrha samog pozorišta.

Milena Bogavac koja je poznata po tekstovima koji na duhovit i satiričan način kritikuju savremene pojave današnjice, i ovog puta uspela je i da tekst „Jami distrikta“ uobliči tako da složena slika percepcije nacije dobije svoj puni značaj i ukaže na deformite našeg društva. Prema njenim rečima ovaj, kao i ostali njeni tekstovi, nastao je u pozorištu, na sceni prilikom improvizacija.

- Nikada se nisam doživljavala kao dramaturškinja koja sedi u noćima i ima neku svoju najbitniju ideju koju reditelj posle treba da približi i iscenira. Ja pišem u pozorištu i mnogo volim pozorište. Pišem za konkretne izvođače i ne radim u pozorištu u kome postoji ukoričen tekst na prvoj probi, nego u onom gde je ukoričen na poslednjoj probi. Konkretno za ovu predstavu poslednja verzija ima datum od dana premijere, 27. maja 2017. godine  - pojasnila je Bogavac.

Kokan Mladenović, kao reditelj koji voli da se poigrava na sceni i važi za veoma zahtevnog, uspeo je da kroz likove koje interpretiraju tri mlade glumice dočara sav užas koji nam se dogodio 90-ih godina prošlog veka i koji će nam se, kako i sam kaže, opet desiti ukoliko ne budemo obazrivi. Povišena retrika i kockanje tuđim životima odvešće nas u neku novu katastrofu.

- Nemam stav o nacijama. Mislim da je nacija poslednja oaza za neuspešne ljude. Kada ne napravite ništa u životu onda postanete Srbin, Hrvat, Bosanac jer ne znam šta bih drugo bio. Tragediija ove predstave je što su je radile dve generacije koje ne bi smele da se sretnu na istoj temi. Naša jugoslovenska i ta postjugoslovenska koju predstavljaju ove devojke. One prosto nisu smele da budu deo ove priče. Sama činjenica da su upletene u to i da sa generacijom koje su se rodile posle raspada Jugoslavije moramo da prolazimo kroz ovakve stvari pokazuje ukupnu strahotu svega što nam se desilo i što će nam se ponovo dogoditi. Ne postoji jedan narod na prostoru bivše Jugoslavije koji je spreman da se suoči sa svojim doprinosom u nesreći koja nam se dogodila – kazao je Mladenović.

Dodaje da smo svedoci da se pojedina dešavanja i ličnosti ciklično ponavljaju što ukazuje na to da je ova predstava bila nužna. Ipak, sve poruke koju predstava nosi ne bi bile toliko snažne bez maestralne izvedbe tri glumice – Isidore Simijonović, Nine Nešković i Jelene Graovac. One svojom energijom, sjajnom koreografijom, ali i glasovno i mimikom ilustruju sve pošasti savremenog društva. Kako kažu, upravo zbog toga što je predstava nastala kroz improvizacije na zadatu temu i što se njena priprema dešavala u fazama u kojima su bile u mogućnosti da oslobode sve ono što im se krije u podsveti dovelo je do ovakve interpretacije. Osim toga, na pitanje koje se često postavlja o ulozi pozorišta i njegovoj angažovanosti, veruju da svako pozorište to jeste jer ima zadatak da probudi nešto u publici.

Iako su se mogli čuti kometari da je tema nacija već izlizana i sažvakana, te da se o njoj nema više šta reći, ekipa koja je radila na predstavi „Jami distrikt“ je itekako opovrgnula ovu tezu i pokazala da je ova tema aktuelna i danas i da će zasigurno to biti još dugo. Sve to potvrđuju i veoma visoke ocene publike. Prosečna ocena koju je ova predstava dobila je 4,68.

Foto: S. DoroškiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste