Četvrto i peto veče Pozorja nisu ispunila očekivanja


Četvrte i pete večeri festivala sterijanska publika bila je vidno razočarana izborom selektora.

Četvrte večeri publici se predstavila Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karađić“ sa predstavom „.. I ostali“ u režiji Stevana Bodrože, a prema tekstu četiri mlade spisateljice – Mine Ćirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić.

Iako su četiri mlade dramaturškije imale sjajnu ideju koja se tiče problema manjina, odnosno da ukažu na to kako svako od nas u nekom trenutku može postati manjina i na borbu običnih ljudi iz našeg potencijalnog okuženja, predstava „... I ostali“ nije postigla željeni efekat. Opšti utisak je da ne postoji zaokružen pozorišni čin i da su tekstovi ostali na nivou studentskih. Glumačka i rediteljska ekipa nisu donele nikakvu energiju, niti formu novog teatra. Čini se da želja selektora da pruži priliku mladim autorkama nije bila dobra odluka, te da je učešće na Sterijinom pozorju za ovu ekipu bilo prerano. Ocena publike za ovu predstavu bila je 4,45.

Pete večeri publici su se predstavili Šabačko pozorište sa predstavom „Hajka na vuka“  u režiji Nataše Radulović, po tekstu Ognjena Obradovića i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „ Utopljena Duša“ u režiji Bobana Skerlića, a prema tekstu Aleksandra Jugovića.

Uprkos činjenici da je socijalna drama nešto što oslikava našu realnost, opšti utisak je da predstava „Hajka na vuka“ nije prikazala na najbolji način. Kafana kao mesto propalih snova,  gde se najčešće okupljaju gubitnici i propalice je nešto što je već viđeno i ne bi je trabalo forsirati ukoliko nema nešto potpuno novo i inovativno da se prikaže u vezi sa tim. Stav pisca da je to prostor gde se oslobađa animalno je toliko uopšten, prežvakan i nimalo ne doprinosi unapređenju dramskom stvaralaštvu, naprotiv.  Osim toga, pojedine patetične scene dodatno stvaraju gorak ukus u ustima. Na kraju se postavlja logično pitanje - čemu parafraza naslova Hajka ako je trofej preparirani plen i da li zaista nismo imali šta bolje da prikažemo publici 63. Sterijinog pozorja? Ocenu koju je publika dala za ovu predstavu je 3,32.

Drama o najtragičnijoj ličnosti srpske književnosti prikazana kao poetska drama takođe nije ispunila očekivanja publike.  Predstava „Utopljena duša“ na vrlo konfuzan način prikazuje život Vladislava Petkovića Disa, pri čemu podržava i bukvalizuje mit o ukletom poeti. Klasičnim fleš bekovima rekonstruiše  njegov život dok čeka smrt na brodu „Italija“ 1917. godine. Čini se da reditelj ne uspeva da se izbori sa zamršenim klupkom vremenskih preklapanja koje nije uspeo da poveže logički, te nastaje opšta zbrka. Jasno je da se htela napraviti paralela sa položajem umetnika danas, međutim ta zamisao nije sprovedena do kraja. Celokupnom utisku ne doprinosi ni interpretacija Sergeja Trifunovića, te je Dis i u ovoj interpretaciji ostao neshvaćen podjednako koliko i za života. Ocena koju je ova predstva dobila od publike je 3,73.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste