Ljubav na italijanski način


U Akademiji 28 je 20. oktobra po stoti put izvedena predstava „Škola za ljubavnike“ u režiji Bojana Stojčetovića. Duhovita komedija čija je radnja smeštena u Italiju početkom šezdesetih godina u kojoj Alberto (Milan Vasić) i Marina (Jelena Rakočević Cekić) naizgled obične bračne probleme pretvaraju u komplikovane situacije.

Potreba da se izađe iz kolotečine dovodi do par odluka koje će im izmeniti živote, a koje će dodatno zakomplikovati simpatična služavka (Aleksandra Cucić), kućni prijatelj  Tomazo (Milan Kalinić) i „profesor za ljubavnike“ (Bojan Stojčetović).

Pribegavajući savetima profesora Đovanija Trapatonija, kojeg je Alberto u jednom kafanskom druženju pozvao da ga poduči ljubavnim tajnama, dolazi do potpune promene u njihovim odnosima. Đovani naizgled ozbiljan profesor spreman da ohrabri i pomogne Albertu zapravo je manipulator koji želi da iskoristi njegove slabosti i obezbedi sebi bolji život. Savetuje ga da se fokusira na neke druge dame, primeni raznovrsne taktike kako bi udvaranje uspelo i kako bi njegovo samopouzdanje poraslo.

Zaplet počinje kupovinom cveća i pisanjem ljubavnog pisma kojim će Alberto iskazati  osećanja, ne otkrivajući svoj identitet. Cveće greškom dospeva u Marinine ruke i to od nepoznatog obožavaoca Misterija za kojeg ni ne sluti da je zapravo  njen muž - Alberto. Zaminljiv je način na koji Milan Vasić izvodi ulogu Alberta tokom predstave, menjajući se od nezrelog, nesigurnog, emotivnog muškarca u odlučnog, strogog i postojanog, ali ne zadugo jer vremenom nastaju nove neprilike.

Tomazo, kao njegov najbolji prijatelj, pokušava da "reši" Marininu konfuziju oko Misterija u želji da ne izda Alberta te priznaje da je celokupna ideja bila njegova jer sve vreme gaji skrivena osećanja prema njoj. Međutim to dovodi do potpunog preokreta. Marina zaključuje da je donela ishitrenu odluku po pitanju Alberta koji odlučuje da se razvede i sve napusti. Situaciju u kojoj se njihov brak već polako raspada spašava Marina priznajući Albertu grešku i otkrivajući osećanja koja i dalje gaji prema mužu.

Ova glumačka ekipa na brilijantan način iznosi niz komičnih scena koje publiku zasmevaju puna dva sata, koliko traje sama predstava. Svako od njih pokazuje neko novo lice, pokušavajući na najbolji mogući način da zaštiti sebe i izvuče se iz neprijatnosti sa kojima se susreće. Ipak jedno je sigurno, ljubav pobeđuje.

Italijanska muzika dodatno doprinosi celoj atmosferi, da se oseti duh Italije i vremena kada su na ceni bile romantika, pažnja i osećanja, pre svega ljubav. Takođe scenografiju koja unosi toplinu i dočarava izgled jednog pravog porodičnog doma jer sadrži sve ono što se u jednom dnevnom boravku očekuje. Vredna pomena je i kostimografija, između ostalog prelepi šeširi, rukavice, ženske cipele, haljine i muška odela.

Iznad svega treba obratiti pažnju na facijalnu ekspresiju glumaca, dikciju i pokrete. Toliko su fantastični da i bez teksta dovode publiku do smeha od koga naviru suze. U jednom trenutku animiraju do potpunog prepuštanja, toliko da se zaboravi na vreme, okruženje, obaveze i sve ono što nas posle očekuje. To je magija pozorišta.

Ako ste za komediju koja se ne koristi trikovima da bi se dopala publici, onu od koje će vas zaboleti stomak od smejanja i koju ćete poželeti više puta da odgledate  „Škola za ljubavnike“ neka bude vaš izbor.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste