Maslačak i retard - deca sa ljuljaške


Četvrto veče 38. Borinih pozorišnih dana donelo je predstavu "Maslačak i retard" lazarevačkog Puls teatra.

Ovaj komad Mladena Popovića govori o dvoje mladih koji odrastaju na margini. Maslačak je devojčica, ometena u razvoju, koja se svakodnevno ljulja na ljuljašci gde je majka vidi sa prozora. Tokom predstave saznajemo da su njeni roditelji razvedeni, a da majka pri svakoj lošoj situaciji zove svog bivšeg muža pokušavajući da ga natera da i on preuzme brigu o Maslačku, na šta joj on samo spušta slušalicu. Maslačak ovo doživljava kao smešnu situaciju. Takođe, ona dobija batine svaki put kada "nije dobra", kada se upiški, ukaki i slično, ona i to doživljava kao normalnu situaciju.

Retard je tinejdžer, ostao bez roditelja, prepušten samom sebi. Isprva je grub prema Maslačku, ali tokom predstave shvata da bukvalno ima samo nju na svetu, i njih dvoje postaju drugari. Retard, da bi preživeo, biva uvučen u svet droge i dilovanja, što mu u početku biva super, ali kako to i u stvarnosti biva taj svet se polako pretvara u pakao.

Predstava traje oko 45 minuta, za vreme koje akteri proživljaju pravi mali život. Scenografja je prosta, ali efektna, sve se dešava na i oko ljuljaške. Radnja se odvija kroz niz iscepkanih situacija koje uglavnom započinju nekom Maslačkovom pesmom. Iako vrlo kratka, predstava ispraća gledaoce na kišu da se pitaju koliko ovakve dece znaju u svom okruženju, da li i oni i svi ostali okreću glavu od njih i ko je na kraju stvarno odgovoran za njihovo stanje, za njihovo odrastanje i da li oni uopšte imaju šansu za normalan život?

Borini pozorišni dani i ovog puta su nastavljeni ozbiljnim i društveno angažovanim temama. U vremenu kada je mnogim pozorišnim radnicima najbitnije da predstave budu smešne i napune blagajnu organizatori su Vranjancima doneli pitanja za razmišljanje u duhu predanog pozorišta.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste