Predstava koja vam kontroliše puls


Bitef teatar zajedno sa Beoartom predstavio se vranjanskoj publici predstavom "Severoistok" u režiji Jane Maričić treće večeri 38. Borinih pozorišnih dana.

Ovaj komad Torstena Buhštajnera zasnovan je na istinitom događaju. Oktobra 2002. godine čečenski teroristi u samoubilačkom napadu zauzeli su moskovsko pozorište Dubrovka tokom izvođenja mjuzikla "Nord ost" i preko 900 ljudi držali kao taoce više od 60 sati. "Severoistok" se ni u jednom trenutku ne bavi političkom pozadinom ove priče, već u prvi plan stavlja lične doživaljaje tri žene sa različitih krajeva ove situacije. Letonka (Milica Janevski), koja radi u hitnoj pomoći, čija ćerka i majka su u pozorištu, Ruskinja (Katarina Žutić), koja je sa mužem i ćerkom došla na predstavu i Čečenka (Jovana Gavrlilović), jedna od 40 svojih sunarodnika koji su učestvovali u napadu, veruje da se bori za slobodu i nezavisnost Čečenije. Predstava pokazuje besmisao rata sa svih strana, i činjenicu da u ratu svi gube. Iako je u rat krenula iz osvete mlada Čečenka ostavljena od organizatora napada shvatila je da i njih pre svega zanima samo novac. Dok se na kraju predstave iako mrzeći sve Čečene, Ruskinja stavlja u njenu ulogu i pita da li bi ona isto učinila da je izgubila porodicu u ratu.

"Severoistok" vam podiže puls u 5. minutu predstave i ne spušta do nekoliko sati posle izvođenja. Uvlači vas odmah u živote ove tri junakinje i celu krizu proživljavate sa njima, oči vam se periodično pune suzama. Činjenica da je u pitanju pozorište, a vi sedite u pozorištu i gledate predstavu situaciju čini još dodatno jezivom.  Scenografija je i ovoga puta vrlo prosta, i sve je na tri fenomenalne glumice, koje svojom dikcijom ali i još više onim što izgovaraju vam sve dočaravaju kao da ste tamo.

Prema mom mišljenju ali i reakciji vranjanske publike "Severoistok" je definitivno najbolja predstava dosadašnjeg toka 38. Borinih dana.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste