Predstava koja vam kontroliše puls


Bitef teatar zajedno sa Beoartom predstavio se vranjanskoj publici predstavom "Severoistok" u režiji Jane Maričić treće večeri 38. Borinih pozorišnih dana.

Ovaj komad Torstena Buhštajnera zasnovan je na istinitom događaju. Oktobra 2002. godine čečenski teroristi u samoubilačkom napadu zauzeli su moskovsko pozorište Dubrovka tokom izvođenja mjuzikla "Nord ost" i preko 900 ljudi držali kao taoce više od 60 sati. "Severoistok" se ni u jednom trenutku ne bavi političkom pozadinom ove priče, već u prvi plan stavlja lične doživaljaje tri žene sa različitih krajeva ove situacije. Letonka (Milica Janevski), koja radi u hitnoj pomoći, čija ćerka i majka su u pozorištu, Ruskinja (Katarina Žutić), koja je sa mužem i ćerkom došla na predstavu i Čečenka (Jovana Gavrlilović), jedna od 40 svojih sunarodnika koji su učestvovali u napadu, veruje da se bori za slobodu i nezavisnost Čečenije. Predstava pokazuje besmisao rata sa svih strana, i činjenicu da u ratu svi gube. Iako je u rat krenula iz osvete mlada Čečenka ostavljena od organizatora napada shvatila je da i njih pre svega zanima samo novac. Dok se na kraju predstave iako mrzeći sve Čečene, Ruskinja stavlja u njenu ulogu i pita da li bi ona isto učinila da je izgubila porodicu u ratu.

"Severoistok" vam podiže puls u 5. minutu predstave i ne spušta do nekoliko sati posle izvođenja. Uvlači vas odmah u živote ove tri junakinje i celu krizu proživljavate sa njima, oči vam se periodično pune suzama. Činjenica da je u pitanju pozorište, a vi sedite u pozorištu i gledate predstavu situaciju čini još dodatno jezivom.  Scenografija je i ovoga puta vrlo prosta, i sve je na tri fenomenalne glumice, koje svojom dikcijom ali i još više onim što izgovaraju vam sve dočaravaju kao da ste tamo.

Prema mom mišljenju ali i reakciji vranjanske publike "Severoistok" je definitivno najbolja predstava dosadašnjeg toka 38. Borinih dana.

 Povratak na vesti