Milica Grujičić i Milan Kolak dobitnici nagrade "Peđa Tomanović"


Nagrada "Predrag Peđa Tomanović" uručena je juče u Srpskom narodnom pozorišu. Nagrada se dodeljuje za najbolju ulogu koju je ostvario glumac u Srpskom narodnom pozorištu u prethodnoj kalendarskoj godini, kao i najboljem diplomiranom studentu master studija glume na srpskom jeziku na novosadskoj Akademiji, čiji prosek ocena ne može biti niži od devet. Ovogodišnji laureati su glumci Milica Grujičić i Milan Kolak.

Milica je deo drame Srpskog narodnog pozorišta od 2004. godine, a nagrađena je za predstave Čas anatomije, Anikina vremena i Otpor.

U obrazloženju žirija navodi se da Milica Grujičić ne doživljava glumu kao poziv, nego kao sudbinu, otvorena je za različite pristupe istraživanja scenskog izraza i pokazuje spremnost da odgovori na različite zahteve reditelja. Ona nije samo glumica već i kreator konstruktivnih ideja koje realizuje i van i unutar pozorišta. Tokom 2017. godine, tumačila je tri uloge vrhunskog kvaliteta, a opet sve veoma različite i po sadržaju i po stilu. U Času anatomije, autorskom projektu Andraša Urbana, a po motivima dela Danila Kiša, uspešno je kanalisala prepoznatljivu Urbanovu energiju, posebno se izdvojivši u jednoj izuzetnoj glumačkoj ekipi kroz završni monolog koji postaje, zahvaljujući njenoj igri, jedan od najuzbudljivijih segmenata predstave. U predstavi Anika i njena vremena Ane Đorđević, inspirisanoj pripovetkama Ive Andrića, njena Jelica je „kućno čeljade“, po potrebi sluškinja, a kad zatreba „čovek od poverenja“, oličenje naše učmale stvarnosti, stvorenje nesigurno u sebe pa onda u sve oko sebe, uvek se slaže sa diktiranim mišljenjem, sem ako se drugačije ne naredi. Milica Grujičić se hrabro izborila sa zahtevnom ulogom i značajno doprinela odličnoj oceni koju ova predstava zaslužuje. U predstavi Otpor, Lija Mekdugala, u režiji Sonje Petrović, u ulozi Bet, pokazuje koliko uspešno može da ostvari finu glumačku minijaturu i u situaciji kada nema puno ni glumačkog ni vremenskog prostora. U sve tri uloge, Milica pokazuje sposobnost da kroz segment pokaže celinu.
- Ova nagrada predstavlja odnos glumca prema pozorištu koji je za mene romantičarski. Mislim da nema mnogo glumaca koji na taj način doživljavaju pozorište i zato je Peđa Tomanović itekako bio poseban – kazala je Grujičić na dodeli nagrada.

Milan Kolak je član ansambla zrenjaninskog pozorišta "Toša Jovanović", a važnije uloge ostvario je u predstavama Romeo i Julija, Zrenjanin i Rekonstrukcija. Master akademske studje na studijskom programu Gluma na srpskom jeziku, završio je sa prosečnom ocenom 10,00 (deset). Osnovne i Master studije završio je u klasi profesora Nikite Milivojevića.

- Ova nagrada je izuzetno značajna. Može da znači jedan dobar podstrek i potvrdu da se rad može isplatiti i da postoje lepe stvari u pozorištu – izjavio je Kolak.

Nagrada “Predrag Peđa Tomanović”dodeljena je 25. put po redu, a dodeljuje je istoimena zadužbina čiji su osnivači roditelji rano preminulog glumca SNP-a, Milena i Milorad Tomanović.

Autor: Nedeljka Borojević

Foto: SNP (B.Lučić)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste