„Mnogo buke ni oko čega“ premijerno u JDP-u


U Jugoslovenskom dramskom pozorištu će 28. novembra na sceni „Ljuba Tadić“ premijerno biti izveden Šekspirov komad „Mnogo buke ni oko čega“ u režiji Ive Milošević. U pitanju je komedija nastala na sredini Šekspirovog stvaralačkog perioda i počinje susretom dva sveta: vojnika koji odlaze da proslave pobedu u malom mestu na Siciliji i devojaka meštanki sa njihovim već ostarelim i staromodnim starateljima.Zaplet prati dve ljubavne priče i brojne spletke i intrige koje se za njih vezuju.

Rediteljka Iva Milošević je, kako kaže, pokušala da u predstavi otvori neka pitanja vezana za ljubav koja su bila aktuelna u Šekspitovo vreme, ali se ispostavlja da su goruća upravo danas.

„To su pitanja postoji li strah od ljubavi i zašto postoji u našem vremenu; da li ljudi gube veru u ljubav, onu pravu „živeli su srećno do kraja života“ i da li se to dešava zato što živimo u svetu brze potrošnje materijalnih stvari pa samim tim i brze potrošnje odnosa sa ljudima? Da li smo sposobni da napravimo razmenu sa drugim bićem, da prepoznamo drugo biće, da dopremo do onoga što je u radnji, a ne samo do onoga što je stavljeno u izlog, a to je fragilnost, ranjivost, nesavršenost i − ono što se kaže u ovom komadu − nestalnost ljudske prirode? Treba se prepustiti neizvesnosti, treba verovati u nju, a pritom ne zavideti na tuđoj sreći već se truditi da ostaneš dobar. Da li je to sve moguće kada se skupe različite grupe na jednom mestu? Koliko se sile rata, sile moći, sile davanja, sile voljenja međusobno sukobljavaju i prave neke paradoksalne i opasne preplete... To je sve u ovoj predstavi otvoreno kao pitanja. Ali ljubavi treba težiti“, zaključila je rediteljka.

Za glumicu Milicu Gojković bilo je inspirativno istraživati šta je sve potrebno da se desi čoveku kako bi dozvolio da bude ranjiv i pokazao da je u redu voleti i biti voljen.

„I tada, a naročito sada to nije sramota i da sve plemenito što čovek poseduje u sebi treba i da pokaže. Živimo u manipulativnom ružnom dobu, a ovaj komad nosi sve te plemenite lepe osobine, tako da se nadam da smo ih bar malo zagrebali u okvirima onoga što nam je Šekspir ponudio.“

U predstavi igraju Radovan Vujović, Marko Janketić, Joakim Tasić, Milica Gojković, Miodrag Dragičević, Marko Baćović, Milena Vasić, Srđan Timarov, Milica Sužnjević i Bojan Lazarov. Prve reprize su zakazane za 1, 12. i 14. decembar.

Foto: Nikola Marić (hocupozoriste.rs) i JDPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste