Moć bajke u predstavi „Pepeljuga”


Jubilarnu sedamdesetu sezonu Malog pozorišta Duško Radović obilježiće premijera predstave „Pepeljuga" zakazana za petak, 28. februar u 20 časova. Komad je nastao u režiji Stevana Bodrože po tekstu Aleksandra Popovića. 

„Početi jubilarnu sezonu ovim komadom nije slučajan izbor; prva predstava ovog pozorišta bila je upravo – Pepeljuga. Kako udahnuti novi život velikom klasiku i učiniti ga zanimljivim današnjoj publici? Zadatak nije bio težak. Na početku nam je delovalo da je tekst arhaičan, međutim, njegov uzbudljiv i sočan poetski jezik, koji umetnički saradnici i ansambl umeju da ožive, čini predstavu savremenom”, navodi direktor pozorišta Aleksandar Nikolić.

„Radnja Pepeljuge je smeštena u epohu španskog baroka, vreme preterivanja i bujnosti koje prati duhovitu izopačenost jezika pisca”, naglašava reditelj Stevan Bodroža. Prema njegovim riječima o temi predstave, „u srži dramskog sveta je jedan metasukob, sukob između izveštačenosti i autentičnosti, sukob između pravog osećanja ljubavi prema drugom ljudskom biću i narcisoidne, a duboko lažne, ljubavi prema sebi koja se na drugog samo projektuje, kao odraz u ogledalu”.

Dramaturškinja Marija Stojanović kaže da je „Pepeljuga” komad o ljubavi u svim svojim oblicima, o njenom nedostatku, o zamenama za ljubav i „o onome u šta se ljubav pretvara ako nije autentična”, ističući da je „Pepeljuga junakinja koja uprkos strašnim nedaćama od ljubavi ne odustaje” i da možda baš zbog toga ima najbolji uvid u čistu magiju ljubavi.

Duhovita i razdragana predstava prikriva duboke teme, što poentira reditelj: „Ispod slojeva i slojeva Popovićevog smeha krije se jedan krik za pravdom, vapaj da se pravim vrednostima bar na tren dozvoli da zablistaju i zasene obilje privida i laži, kojima je zatrpan um savremenog čoveka, pa i savremenog deteta. Taj krik ispušten je suptilno, šaljivo, razigrano, ali je ipak krik, poziv da se dozovemo sebi i oslobodimo se izveštačenosti”.

Glumački ansambl čine Vladislava Đorđević, Nedim Nezirović, Marijana Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Jelena Ćuruvija Đurica, Jovana Cvetković, Uglješa Spasojević (u saradnji sa Puls teatrom iz Lazarevca), Katarina Dimitrijević, Nikola Šurbanović, Nikola Kerkez, Marijana Petrović i Radica Marinković.

U stvaranju predstave su učestvovali i Zorana Petrov (scenograf), Senka Ranosavljević (kostimograf), Srđan Marković (kompozitor), Jovana Ikonić (scenski pokreti) i David Lulić (asistent kostimograf).

Naredna izvođenja zakazana su za 29. februar, 1. 3. i 6. mart.

Foto: Bojana Boka Durman (hocupozoriste.rs) Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste