„Paklena pomorandža” najnagrađivanija predstava 4. Internacionalnog teatarskog festivala

Ana Mirkailo
22. Aug 2023. 4. INTEF

U nedelju, 20. avgusta u Domu kulture na Mišaru svečano je zatvoreno četvrto izdanje Internacionalnog teatarskog festivala (INTEF) pod sloganom „Teatar pakt”. 

Stručni žiri u sastavu: Milena Božić, glumica (predsednica žirija), Nikolina Vujević, glumica, i Tanasije Ćakić, glumac, odgledali su dvanaest predstava iz regiona, sedam u studentskoj i pet u omladinskoj selekciji i dodelili sledeće nagrade: 

Nagrada za najbolju predstavu u studentskoj selekciji osvojila je monodrama „Lala” , u izvedbi Stefana Ostojića, u režiji Li Delong, Teatra „Gusani u magli” iz Kikinde. 

paklena-pomorandza-najnagradivanija-predstava-4-intefa1

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u studentskoj selekciji osvojio je Nikola Štrbac, za ulogu Vojceka u monodrami „Vojcek” po tekstu Georga Bihnera u režiji Milana Cerovića, Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović” iz Beograda. 

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu u studentskoj selekciji osvojila je Jana Dekanski za ulogu Zoje u duodrami „Prst”, po tekstu Doruntine Baše u režiji Božidara Đurovića, Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda. 

Specijalna nagrada za režiju i adaptaciju u studentskoj selekciji pripala je Anici Petrović i Momčilu Miljkoviću za monodramu „Mulej”, nastalu po romanu Erlenda Lua u produkciji Akademije umetnosti Novi Sad. 

Nagradu „Milenko Zablaćanski” za najbolju glavnu mušku ulogu u omladinskoj selekciji osvojio je Igor Ivanovski za ulogu Grigorija Stepanova, u predstavi „Medved i Prosidba” u režiji Meta Jovanovskog, Akademskog pozorišta Skc Niš. 

Nagradu „Branka Crnomarković” za najbolju glavnu žensku ulogu u omladinskoj selekciji osvojila je Anđelija Mirović za ulogu Natalije Stepanovne u predstavi „Medved i Prosidba”  u režiji Meta Jovanovskog, Akademskog pozorišta Skc Niš. 

Nagrada „Cane Firaunović” za najbolju mušku epizodnu ulogu u omladinskoj selekciji pripala je Mihajlu Miloševiću za ulogu Mare Opajdare u predstavi „Doba baraba” u režiji Petra Petrovića, Dramske sekcije Prve kragujevačke gimanzije. Za ulogu Drinke u istoimenoj predstavi, Anja Lazić je dobila Nagradu „Ana Milanović” za najbolju epizodnu žensku ulogu u omladinskoj selekciji. 

Predstavi „Paklena pomorandža”, nastaloj po motivima istoimenog romana, u izvedbi neformalne umetničke inicijative Kulturociklin iz Kruševca, po odluci stručnog žirija pripala je Nagrada „Vožd” za najbolju predstavu u omladinskoj selekciji. Istoj predstavi pripala je i Specijalna nagrada za muziku, zatim Nagrada „Vladislav Lalicki” koja se dodeljuje za najbolji vizuelni identitet predstave, a rediteljki predstave, Sandri Maksimović, pripala je i Nagrada „Aleksandar Aca Ognjanović” za najbolju režiju u omladinskoj selekciji. 

Sa prosečnom ocenom 4.85 ova predstava dobila je i Nagradu za najbolju predstavu po oceni publike. Žiri učesnika, sastavljen od dvanaest predstavnika svakog projekta, jednoglasnom odlukom dodelio joj je i Nagradu za najbolju predstavu festivala. 

Ostale nagrade koje dodeljuje Žiri učesnika pripale su: 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala u omladinskoj selekciji pripala je 

Emani Tabaković za ulogu Ofelije u predstavi „Smrt je moja ljubav”, u režiji Seada Đulića i izvedbi Mostarskog teatra mladih. 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala u omladinskoj selekciji pripala je Mihajlu Miloševiću za ulogu Mare Opajdare u predstavi „Doba baraba”, u režiji Petra Petrovića, Dramske sekcije Prve kragujevačke gimnazije. 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala u studentskoj selekciji pripala je Milici Dimitrijević za ulogu Radmile Savićević u autorskoj monodrami „Kad se zavese spuste - o životu i karijeri Radmile Savićević”, Akademije umjetnosti Banja Luka. 

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala u studentskoj selekciji pripala je Stefanu Ostojiću, za ulogu Lale u autorskoj monodrami „Lala” u režiji Li Delong, produkcija „Teatar Gusani u magli” Kikinda. 

U čast nagrađenih izvedena je monodrama „Nana” po tekstu Emila Zole, u režiji Tijane Vasić i izvedbi Milene Božić.

Foto: Aleksandra PavlovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste