Peto veče Borinih pozorišnih dana


Pretposlednje večeri Borinih pozorišnih dana izveden je "Banović Strahinja" u režiji Nebojše Bradića.

Premijeru je imala u Domu kulture u Gračanici, a urađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Šabačkog pozorišta.

Uloge tumače: Nebojša Đorđević (Banović Strahinja), Zoran Karajić (Jug Bogdan), Milan Vasić (Vojin Jugović), Dušan Simić (Boško Jugović), Igor Damnjanović (Sluga Milutin), Milena Jakšić (Žena) i Anika Grujić (Majka Jugovića).

banovic-strahinja-borini-dani

Drama Borislava Mihajlovića Mihiza pod rediteljskom rukom smeštena je u savremeno doba, te na sceni gledamo poznate junake odevene u odela poput biznismena. Scena je obojena hladnim tonovima i sivilom, ciljano izgledajući bezdušno, mehanički i čelično, a u bojama izgrađenu atmosferu stapaju se i odela svih aktera izuzev naslovnog lika.
Herojstvo nalik onom u epskim pesmama uporište je drame, a ujedno i sakriveno u senci ogromnog znaka pitanja. Da li ono danas postoji i ukoliko je odgovor potvrdan, kako opstaje i na kakve reakcije nailazi? Gde je danas ona opipljiva hrabrost, osim u našim glavama i unutar hvalospeva? Da li je poznata fraza “Za ideale ginu budale” najbliža istini ili se samo tako čini?

Pored ove teme, još jedna celina koja se treba istaći je pitanje principa. Naime, brat žene Banovića rađi je da gleda sestrinu smrt nego javno oprosti izdaju, a sam Strahinja spreman je da primi ženu natrag u naručje uprkos poniženju koje mu je nanela svojim odlukama. Dva suprotna polariteta koje obeležavaju ovi junaci čine se kao jednako nesrećna rešenja, različitih predznaka.

Logika i nahođenje Banovića Strahinje snažan je kontrast rezonovanju njegove okoline, što je metonimija sveta u kome su ljudi koji se vode emocijama u manjini. Uz to, njegovi posleizdajni suparnici sa lakoćom menjaju stavove i vizure kroz koje posmatraju svet, neposredno nakon konsultacije sa majkom (nečim višim/vođom/partijom).

Na ekranu televizora koji se nalazi u uglu, neupadljiv na prvi pogled, ali konstantno upaljen, smenjuju se slike bombardovanih kuća i razaranja, kao stalni podsetnik potentan da preraste u nove strašne uspomene.

Glumački se od ekipe posebno istakao Milan Vasić, vrlo uspešan u svojoj ulozi, različitoj od svih izdanja u kojima smo navikli da ga gledamo i po kojima ga prepoznajemo. Izvedbu je vranjska publika ispratila aplauzom, zadovoljna krajnim rezultatom.

Foto: Šabačko pozotištePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste