Počinje 27. Vršačka pozorišna jesen


Ovogodišnja Vršačka pozorišna jesen trajaće od 15. do 23. novembra. Moto 27. po redu festivala glasi „Moderna lica pod maskama klasike“. 

Prema selekciji Đure Mrđe odabrano je deset predstava, od kojih je šest u takmičarskom krugu. 

Po tradiciji, festival otvara Narodno pozorište „Sterija“, ovoga puta predstavom „Ujka Vanja“ u koprodukciji Narodnog pozorišta „Sterija“ HEARTFACT Beograd u režiji Andreja Nosova. 

Konferenciji je prisustvovala dramaturškinja predstave Mina Ćirić koja je kazala da je gorepomenuta koprodukcija veoma važna, da je u pitanju novo, savremeno čitanje Čehova koje traga za odgovorima na pitanja zašto su Čehovljevi junaci beskrajno lenji i u neizlečivom strahu od promene. Dodala je da nažalost proces osavremenjavanja Čehovljevih inertnih junaka nije bio težak jer su podosta slični nama danas. 

Prema mišljenju Đure Mrđe, od izuzetnog značaja je da festival „diše“, te će se pored takmičarskih izvedbi na festivalu naći i promocije 2 knjige - „Surova klasika“ i monografija „Milena Dravić - Više od umetnosti“, a uz njih i dnevne predstave za decu. 

Festival će svečano otvoriti beseda Svetlane Bojković „ Svetlana Bojković - umetnost glume ili traganje za istinom“. 

Takođe, u pratećem programu biće održana počast Draganu Džankiću, nedavno preminulom glumcu. 

Žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavaju: Snežana Trišić, Tanja Bošković i teatrolog Svetislav Jovanov. 

Mrđa je istakao da je u današnje vreme svaki festival jubilarni, a da ovaj gaji posebnu tradiciju jer su ga u istoriji posećivala sva pozorišta Srbije, a takođe i pozorišta iz bivše Jugoslavije. 

Premijerno će biti izvedena i „Ruža sa dva mirisa“  u režiji Snežane Udicki, u produkciji Scene na rumunskom jeziku Narodnog pozorišta Sterija“, a pored nje publika će imati priliku da pogleda i predstave: „Zločin i kazna“ , u režiji Dušana Petrovića (Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka), „Roman o Londonu“ u režiji Ane Đorđević (BDP i BeoArt), „Nečista krv“ Milana Neškovića (NP Beograd), „Negri“ Anđelke Nikolić (Knjaževačko srpski teatar „Joakim Vujić“), „Zla žena“ Ive Milošević (NP Subotica) i predstava u čast nagrađenih „Živi su, nije smešno“ inspirisana Nušićevim komedijama (Koprodukcija Prvo prigradsko pozorište „PULS teatar“, Lazarevac i regionalno pozorište Novi Pazar).

Program festivala pročitajte ovde.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste