Predstavi "Tri zime" gran pri ovogodišnjeg BAŠTeAtra


27. okt 2020. 3. BAŠTeAtar

Žiri ovogodišnjeg BAŠTeAtra saopštio je nagrađene. Glavna nagrada, kao i dve ravnopravne glumačke nagrade odlaze predstavi "Tri zime" u režiji Jasne Đuričić. Nagrade će biti dodeljene večeras kada će prilikom zatvaranja festivala u čast nagrađenih biti odigrana predstava "Nacija" u produkciji Savremenog pozorišta Kragujevac. Obrazloženje žirija prenosimo u celosti:

Specijalna nagrada za autorsku muziku dodeljuje se Darji Janošević, za predstavu “Nothing can go wrong”, koja kombinacijom različitih muzičkih žanrova i zvukova nadograđuje autentičan koncept predstave, postajući njegov neodvojivi deo koji deluje sugestivno na publiku.

Nagrada za vizuelni identitet dodeljuje se autorskom timu predstave “Fragmenti nespokoja”, za promišljena scenska rešenja koja doprinose atmosferi predstave, gradeći gotovo prostor iz podsvesti, u kome scenski elementi postaju ravnopravni stanovnici ove nadrealne kancelarije.

Jedna od dve ravnopravne glumačke nagrade dodeljuje se Vanji Kovačević, za ulogu Alise u predstavi “Tri zime”, za nenametljivu i savršeno preciznu interpretaciju kojom postiže vrhunac scenske istinitosti i uspeva da dočara sve slojeve ovog kompleksnog lika.

Sledeća od dve ravnopravne glumačke nagrade dodeljuje se Jovani Belović, za ulogu Dunje u predstavi “Tri zime”, za apsolutnu i bezuslovnu uverljivost interpretacije i skromnost u glumačkom izrazu, koja ne umanjuje, već dodatno ističe emotivni naboj ovog lika.

Nagrada za režiju dodeljuje se Isidori Stanišić, za predstavu “Nothing can go wrong”, za snažan i autentičan autorski pečat. Autorka jedan apstraktan sadržaj donosi na suštinski istinit način i koristeći se malim brojem pažljivo odabranih sredstava, uspeva da se poveže sa onim najintimnijim u ljudskom biću i ostvari vrhunski umetnički čin.

Gran pri “Slavica Slaja Urošević” dodeljuje se predstavi “Tri zime”, u režiji Jasne Đuričić, po komadu Tene Štivičić, za temeljan, ozbiljan i profesionalan pristup apsolutno svim segmentima koji čine ovu važnu pozorišnu predstavu. Svojom posvećenošću, bespoštednim davanjem i dubokim razumevanjem komada, glumački ansambl predstave uspeva da ostvari emotivnu vezu sa publikom i vrati nas suštini pozorišta.

Žiri festivala:

Jovana Mišković, glumica, predsednica žirija
Dunja Petrović, dramaturškinja
Milja Mazarak, rediteljkaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste