Premijera predstave „1984” u Beogradskom dramskom pozorištu

Jelisaveta Bosanac
14. Sep 2023.

U Beogradskom dramskom pozorištu juče je najavljena premijera predstave „1984” po istoimenom romanu Džordža Orvela, a u režiji rediteljke iz Španije Alije Luke. Predstava će se igrati na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta „Olivera i Rade Marković”, a premijera će biti 15. septembra sa početkom u 19.30 č, dok su prve reprize 16. i 17. septembra.   

Kako je najavljeno, reč je o specifičnom procesu, ali koji će ostati pomalo tajnovit – on će se razotkriti tek publici na sceni, a njegova specifičnost polazi iz same distopijske tematike predstave i pokušaja da se odupre budnom oku Velikog brata, ključnom motivu pomenutog kultnog romana.  „Ta se distopijska tematika utopila, prožela, obrglila u ceo proces. Rediteljka je došla sa  jednom vrlo preciznom i određenom idejom, koja je zahtevala jedan paralelni svet, jedan način glume koji niko do sad od nas nije radio – ne kao larpurlartistički pokret, nego kao sliku ljudi koji žive u takvoj distopiji i za drugu realnost ne znaju, te šta se desi onda kad jedan čovek proba da se pobuni”, rekao nam je glumac Pavle Pekić. 

U ovom komadu, igraće i Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Nada Macanković, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović, a specijalna gošća biće Branka Katić.

Foto: Dragana UdovićićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste