Premijera predstave „Bolest mladosti” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu


U Jugoslovenskom dramskom pozorištu najavljena je premijera predstave „Bolest mladosti” po tekstu Ferdinanda Bruknera, u režiji Jovane Tomić i prema dramaturgiji Dimitrija Kokanova. Premijera će se održati 16. septembra sa početkom u 20 časova, na velikoj sceni „Ljuba Tadić”.

premijera-predstave-bolest-mladosti-u-jugoslovenskom-dramskom-pozoristu2

Kako bismo predstavili tematiku komada prenećemo na početku reč dramaturga: „Tekst je značenjski ustrojen tako da u svim svojim segmentima korespondira sa našim iskustvom mladosti u XXI veku, tačno sto godina od vremena radnje samog komada. „Bolest mladosti” ima iste simptome ali, da stvar bude poraznija, politički kontekst i društvo su jednako iscrpljeni i izopačeni pa ni sto godina kasnije ne nude stabilnost odrastanju. Nije reč o dnevno političkom određenju nego o fenomenu zapuštanja, nebrige društva za svoju omladinu. A mladi nisu manje značajni subjekti društva. Društvo boli njegova budućnost koja se urušava u sadašnjosti.”

Jovana Tomić, rediteljka, poznata je publici i po uspešnim predstavama -  „Moj muž” i „Natan Mudri”, takođe u Jugoslovenskom dramskom. Kako ističe, sve tri predstave su svojevrsna tematika njene mladosti, kroz njih je rasla i razvijala se kao autor, te se u naslovu ovog komada krije simbolika tog puta. „Mladost je ono što je zajedničko svima nama – neki jesu, a neki su bili mladi, ali svakako su svi prošli kroz to i pozorište je tu da nas podseti na probleme koje mladost nosi i nečemu nauči” – zajednički je utisak celokupne autorske ekipe ove predstave. Gluma i glumci, naročito su važan element ovog procesa u kome je rediteljski, ali u stvari, sam dramski fokus na likovima: „Glumački senzibilitet je u ovom domenu neprocenjiv, jer karakteristike likova vučemo iz sopstvenih primera, iskustava, da bi bili istiniti. Ako smo hrabri, sadržaj koji nudimo u predstavi deo je nas, deo je naše intime, na kraju dana, iskrenost jedina „prebacuje rampu” do publike”. 

premijera-predstave-bolest-mladosti-u-jugoslovenskom-dramskom-pozoristu1

U pažljivo biranoj glumačkoj ekipi, koja je između ostalog istakla veliku emotivnu povezanost koji je ovaj proces kao takav doneo, te se iz njega učilo i u njega unosilo mnogo toga iskustvenog, značajno je prisustvo dvoje mladih glumaca koji su prvi put u ovom pozorištu i to su Natalija Stepanović i Đorđe Mišina. Govoreći o izazovnosti ovog procesa, Đorđe ističe: „Spremni smo da prihvatimo tu tegobu sazrevanja”, na šta se Natalija nadovezuje: „Izazovno je usuditi se kopati po sebi, to nije uvek prijatno, i svi mi uglavnom odbijamo da se bavimo stvarima kojima se bavi ovaj komad - zato je važno za pozošte da se bavi ovom temom”. Osim njih glumačku ekipu čine: Sanja Marković, Jovana Belović, Petar Benčina, Miodrag Dragičević i Milica Sužnjević. „Oni su”, kako zaključuje rediteljka, „imali zadatak da predstave ljude od krvi i mesa koji tokom komada jako puno greše, ali mi ih razumemo, jer oni liče na nas. Radi se o grupi studenata medicine koji u roku od 24 sata u kontekstu proslave jedne diplome jednog od likova, prođu kroz spektar emocija i komplikovanih međusobnih odnosa koji rezultiraju samoubistvom jednog od likova. I zapravo smo gledali šta to prouzrokuje i kako do toga dođe.”

U autorskom timu su i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Selena Orb, a kompozitor je Luka Mejdžor.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste