Premijera predstave "Gustav je kriv za sve"


Nova predstava Kokana Mladenovića, „Gustav je kriv za sve“, biće premijerno izvedena 21. decembra na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“ sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

Gustav predstavlja mađarski crtani film namenjem odraslima. Prvi put je emitovan početkom šezdesetih godina prošlog veka u Mađarskoj, a svetsku premijeru imao je osamdesetih godina prvenstveno u Jugoslaviji i Istočnoj Evropi, Slovačkoj, Nemačkoj, prikazivan je i na Novom Zelandu, dok je u Kanadi proglašen za najbolji crtani fim ikad emitovan u toj državi. Glavni lik, po kojem crtani i nosi naziv, Gustav, samostalan samotnjak, bavi se isključivo sopstvenostima i trudi se da prećuti opasne situacije. Ceo taj opus od njegovog života pravi jednoličnu atmosferu koja ga čini duboko nesrećnim. Iako svakog dana kroz par minuta emitovanja on pokušava da oplemeni i promeni svoj režim života, nikako mu ne polazi za rukom i on ostaje tužan. Večno. Opis predstave kaže da je on službenik, državljanin, radnik, koga izrabljuju, idealista, sluga režima. To je sve Gustav. Nekad i danas. Ipak, kao i sve drugo, reditelj Kokan Mladenović ga vidi možda malo drugačijim očima:

„Gustav je običan mali čovek iz perioda socijalizma. Probali smo da vidimo šta su prednosti i mane tog običnog malog čoveka danas i ovde, u potpuno novom ideološkom vremenu.  Tako smo došli do zaključka da on više nije tako simpatičan, on je saučesnik u zločinu koji je izvršen nad njegovim životom, obilato je pomogao ljudima da ga tako ponize i učine sigurnim glasačem svih vladajućih partija, da mu drastično smanjuju plate, da mu posao nije siguran… Kada stavimo prst na čelo, shvatimo da neispunjavanje građanskih obaveza vodi direktno ka gubljenju građanskih prava. Ako vas mrzi da mislite, da glasate, onda ćete završiti isto kao Gustav.“

Iako na vikipediji, tom svemogućem sajtu, piše da je jezik crtanog zapravo mrmljanje, ni ekipa predstave nije htela da pobegne od te osobine koja je Gustava učinila prepoznatljivim u svetu, te je reditelj na konferenciji pojasnio da je koncept predstave da se izvodi bez glasova glumaca (kao nemi crtani film). Glumci proizvode odgovarajuće zvuke na sceni da dočaraju utisak crtača. Da li je to mrmljanje, kako vikipedija navodi, videćemo u subotu na premijeri, a do tada možemo da se zapitamo zašto je Gustav, kojem su svi krivi, u ovoj situaciji baš on kriv i to ne za jednu stvar, nego za apsolutno sve.

Glumačku ekipu čine David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš i Krista Sorčik. Uz Mladenovića, autorsku ekipu predstave čine još Arpad Serda (kompozitor), Andreja Kulešević (koreografkinja), Marina Sremac (kostimografkinja), Marija Kalabić (scenografkinja), Kornelija Goli (dramaturškinja), Žofija Serda (asistentkinja reditelja).

Foto: Szerda Zsofia



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste