Tuturututu tu iliti Ko je ovde Gustav?


U subotu se na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“ u Subotici odigrala premijera autorskog projekta Kokana Mladenovića „Gustav je kriv za sve“, u kom glavnu ulogu ima rodno mađarski, ali svetski poznat crtani lik - Gustav.

On je sivi službenik, državljanin, radnik koga izrabljuju, idealista, sluga režima, koji od svog života pravi jednoličnu atmosferu koja ga čini duboko nesrećnim. Iako je na trenutke pravi Kalimero što se tiče nepravde, Gustav ipak ne uspeva da se uhvati u koštac sa današnjim svetom i ostaje tužan i preplašen pred oporim stanovništvom ispred sebe. Petoro glumaca predstave „Gustav je kriv za sve“ nose maske Gustava, jasno nam stavljajući do znanja da smo svi mi ponaosob Gustav i da živimo u užasnom vremenu u kom vlada novac, dok je glavno oruđe vođa i „ljudi“ iznad nas - strah, odnosno fobija od života. Ubeđeni da nam je dovoljno tačno toliko koliko imamo, uglavnom sitno, i mi, isto kao i glavni lik, bivamo izrabljavani na poslu, uvek nam fali jedan papir gde god da odemo, kapitalistički vrtlog nam govori da sve moramo da kupimo i imamo... I onda na kraju, šta imamo? Sve osim nas. Sve osim sopstvene ličnosti koja se zamenila kolektivnom paranojom i anesteziranošću, te jednostavno samo služimo sistemu kao brojke i sami idemo pred noge svojim vladarima, bez ikakve trunke razuma. Saučesnici su isti kao i mi sami, preslikani po navikama, logici, razmišljanjima, što ponekad daje osećaj lagodnosti, a ponekad osećaj strepnje. Ali, znajući da smo svi mi kao takvi Gustav, a Gustav je kriv za sve, koliko vremena treba da priznamo krivicu i saznamo ko smo?

Kroz niz kratkih, ali efektnih scena, maltene koliko traju i same epizode Gustava, imamo prilike da na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“ vidimo istraživački teatar, u kom glumci igraju na središnjem delu scene, dok se sa leve strane nalazi sto sa raznoraznim predmetima koji proizvode zvukove tokom predstave, a sa desne kamera povezana sa video bimom, koja više služi kao grafoskop, da nam približi šta se dešava sa Gustavovom okolinom i u kakve nevolje on upada. Predmeti korišćeni za proizvodnju zvuka su plejade štapa i kanapa, na primer: ručne mutilice i metalne čaše, voda, veliki napunjen valjkasti predmet koji proizvodi zvuk kiše, balona ili cirkusne zviždaljke itd. Vrhunac su onomatopejski zvučni efekati maksimalno iskorišćeni kao Gustavove reakcije ili dešavanja. Glumci sami odlaze za kreativne stolove i menjaju se tokom predstave, te ponekad deluje kao da su tehnička podrška predstavi. Pored sjajnih, kreativnih rešenja do kojih su došli ekipa predstavu izvodi bez ijedne jedine reči, kroz pokret, pantomimu, ples i akrobatske veštine. Scene su postavljene slično koliko traju i epizode crtanog filma, dinamično, ali takođe kao i u crtanom, bez glavnog sukoba sa prikazanim posledicama. Iako su scene dovoljno kratke da daju jasan uvid u Gustavovu grešnost, odnosno anesteziranost, autor i ekipa predstave su na vrlo precizan način posvedočili društvenom mraku iz kojeg se najglasnije čuje „Tuturututu tu“ i pored svih opozicija, slobodnog mišljenja i uspravljene kičme. „Tuturututu tu“ izlazi iz televizora, ormana, frižidera, slavine, pa čak i wc šolje, a ti si samo jedan mali saučesnik kojem nije dozvoljeno da misli i oseća. 

Premda smo od Kokana Mladenovića navikli na društveno angažovane predstave, ovo nije jedna od onih koja će te bacati na zemlju, šamarati ili silovati smislom, već je dosta umerena i tempom i energijom, naizgled jednostavna, ali inteligentno odrađena i dovoljno tiha da je upravo time možda i efektnija od glasovnih ponavljanja šta smo, ko smo i gde smo. Svi smo Gustav. Svi preživljavamo „Tuturututu tu“ i mrak na više frontova, ali da li smo spremni da stvar uzmemo u svoje ruke i budemo ljudi? Oni pravi? Oni koji se zalažu za svoje ideale, koji idu do kraja za svojim snovima, koji odgovorno pristupaju svojim delima? Do kada ćemo biti krivi za sve bez ijedne jedine posledice?

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste