„Dogvil” premijerno u pozorištu „Kostolanji Deže”


Druga premijera u jesenjoj sezoni pozorišta „Kostolanji Deže” zakazana je za subotu, 31. oktobar, od 19.30. Predstava „Dogvil” rađena je po tekstu Larsa von Triera i Kristiana Lolike, uz adaptaciju Vedrane Božinović, dok režiju potpisuje Andraš Urban.

Priča ove drame je smeštena u američki izmišljeni gradić po imenu Dogvil, a radnja se dešava 30-ih godina prošlog veka, kada se Amerika našla u prohibiciji. Mlada Grejs beži od gangstera, ali ujedno i od svog starog života i boreći se za sebe, počinje da radi fizičke poslove kod sugrađana u zamenu za svoju sigurnost. Iako su je u početku odbijali, kako vreme odmiče sugrađani počinju da zloupotrebljavaju njenu pomoć i daju joj sve više posla. Blagostanje koje je pronašla došavši u grad počinje da opada. Kroz teme večnog kontrasta dobra i zla, kroz zlostavljanje žena i dokazivanje moći nad slabijima od sebe, Lars von Trier pokušava da kritikuje američko društva, dok su mu mnogobrojni baš to uzeli za zlo – jer Trier nikada nije bio u Americi. Mada, pozorišna verzija ove priče izvedena je u gotovo svim evropskim zemljama, čak i u nekim azijskim, što sugeriše da autor nije napisao samo kritiku američkog društva, već bilo kog društva na svetu.

Reč reditelja

„Dogvil” je priča o osveti, položaju  žena u društvu i o tome da nema dobrih i loših ljudi, već da smo svi dobri u svojim mislima i uverenjima sve dok nam neko ne postavi pitanje da li smo zaista učinili sve što je u našoj moći da pomognemo drugome.

Andraš Urban

U predstavi igraju: Timea Filep, Andrea Verebeš, Gabor Mesaroš, Boris Kučov i David Buboš.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste