Premijera predstave „Idiot” – Dostojevski u Novosadskom pozorištu


Novosadskoj publici će 12. januara 2022. godine na Velikoj sceni pozorišta Újvidéki Színház u 19 časova premijerno biti prikazana predstava „Idiot”, u režiji Andreja Cvetanovskog, prema romanu klasika, velikana ruske i svetske književnosti, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. 

Direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, rekao je da se ovom postavkom Novosadsko pozorište „klanja možda najvažnijem literati svetske književnosti”, te da je „ansambl dostigao taj nivo zrelosti, koji je potreban za scensko ostvarenje jednog ovako grandioznog dela.” Izjavio je povodom predstojeće premijere i sledeće: „U svetu opšteg sukobljavanja i suprotstavljanja, moramo uočiti da smo u jednom svetu koji je postao bez vere. Ovaj komad, ali i naša predstava, zapravo govori o tome da bezvernost, na profanom planu je jednaka nevernosti. Onaj ko nema veru, on ne veruje ni u uzvišeni oblik, ni u nešto u kontekstu svakodnevice.” Vencel je izrazio i radost što će ovom predstavom Újvidéki Színház  pred publiku izvesti gotovo čitav svoj ansambl.

Roman je adaptiran  za scenu zajedničkim snagama reditelja Andreja Cvetanovskog, dramaturga Roberta Lenarda i glumca koji igra kneza Miškina – Gabora Ponga. Ova okolnost, naročito što pored dramaturškog i rediteljskog imamo i glumačko čitanje (adaptiranje teksta), podiže nivo očekivanja, pojačava znatiželju.

„Mislim da smo ovu dvomesečnu borbu sa velikom temom, uspeli da dovedemo do kraja, da dođemo do važne stvari i važnih pitanja.” – kaže reditelj, ističući i da mu je bila čast da radi sa jednim od najboljih glumačkih ansambala na Balkanu. Po Cvetanovskom, cilj pozorišta je da postavlja teška pitanja. Ljudski duh je jedna od specijalnosti Dostojevskog. Rediteljska razmišljanja u radu na predstavi izneo je u sledećim rečima: „Imamo kontrast svetlosti i tame. Kako doći do svetla? Odnosno,  kako kroz najtamniji ponor bezdana da dođemo do svetlosti? To je ono što „Idiot” nosi u sebi. Napravili smo predstavu koja priča o tome  kako je teško biti dobar u današnjem i svakom drugom vremenu u kojem sve što čovek nosi kao svoju slabost je nošenje istine i dobrote.”

Novosadsko pozorište uspešno nastavlja saradnju sa makedonskim rediteljima i drugim pozorišnim umetnicima, ovoga puta tu su scenograf Sergej Svetozarov, kostimograf Blagoj Micevski i kompozitor Dimitar Andonovski.

Glumac Gabor Pongo, kome je poverena glavna rola, koja ne liči ni na jednu njegovu drugu ulogu, rekao je tim povodom: „Otvorio sam srce i dušu, a Miškin je doprineo da budem još bolji čovek.”

Bio je plan da se premijera realizuje prošle godine koja je proglašena godinom Dostojevskog, povodom dvestogodišnjice njegovog rodjenja i stočetresetogodišnjice njegove smrti. No, stiže, iz objektivnih razloga, s malim zakašnjenjem. Reditelji, glumci i saradnici smatraju, prema njihovim rečima, da će prestava „Idiot” biti uspešna ukoliko publika bude osetila i dobila tu veliku ljubav koju Miškin nosi u sebi. Prva repriza predstave predviđena je 27. januara.

Foto: Sergej Svetozarev

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste