Tragedija jedne nacije na drugom danu Ex teatar festivala


Drugi dan pančevačkog Ex teatra započeo je predstavom „Leto kada sam naučila da letim”, produkcije Festivala internacionalnog studentskog teatra. U pitanju je adaptacija istoimene knjige za decu Jasminke Petrović, za koju je bila zadužena dramaturškinja Ivona Janjić, dok režiju potpisuje Patrik Lazić.

Tinejdžerka Sofija kreće na put sa svojom bakom, u njenu rodnu Hrvatsku. Nezadovoljna što leto ne provodi sa svojim prijateljima, ali i zaslepljena nacionalističkim stereotipima, za koje ni sama nije sigurna šta znače, Sofija isprva ne pronalazi niti jedno zadovoljstvo u svom boravku na primorju. Međutim, dani prolaze i Sofija se sve više zbližava sa bakinom sestrom Lucijom, ali i saznaje priču o svojoj porodici, razrušenoj ratom i mržnjom. Glumica Draga Živanović, koja nosi lik Lucije, i sama kaže: „Taj rat je bio besmisao i napravio je granice prema ljudima koje smo jako voleli, a te granice politička elita i dalje pokušava da zida. Zato mislim da je ovo tema kojom se moramo baviti.”

„Leto kada sam naučila da letim” na jednostavan i dopadljiv način edukuje i najmlađe, ali i one nešto starije, o netrpeljivosti, nacionalizmu i besmislu rata i mržnje i sasvim je sigurno da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Usledio je performans zajednice pod nazivom „Rađanje nove tradicije”. U pitanju je interaktivni performans nastao u Kulturnom centru „Nektan Art”, koji za cilj ima upoznavanje građana i građanki Pančeva sa kulturnim nasleđem ovog grada. Performeri Marko Nektan i Nataša Milojević vodili su publiku u obilazak kulturnih spomenika Pančeva, usput govoreći priče i legende o njima, ali i aktivno uključujući publiku sa svojim ličnim pričama. Pan je antički bog čije ime znači „sve”, te se ovim performansom otvara i pitanje: da li je Pančevo grad za sve?

Kraj drugog dana Ex teatra obeležila je predstava „Živi su, nije smešno” u koprodukciji Puls teatra iz Lazarevca i Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara. Ovaj komad je inspirisan Nušićevim komedijama („Narodni poslanik”, „Sumnjivo lice”, „Protekcija”, „Gospođa ministarka”, „Ožalošćena porodica”), ali ipak predstavlja novi tekst koji nam i samim naslovom predočava da Nušića, već tradicionalno, gledamo svakog dana. Poznati likovi se sreću i prožimanje njihovih priča je dramaturški veoma vešto izvedeno. Što se same forme tiče, ona prilično podseća na mjuzikl, s tim što će se song javiti kao obeležje završetka svake scene. Na samom kraju predstave i publika biva uvučena u čitavu jednu predizbornu kampanju, a dok se svetla pale, u vazduhu ostaje pitanje: zašto ništa nismo promenili?

Trećeg i finalnog dana Ex teatar festivala očekuju nas predstave „Skaska o Aski” – Pozorište PATOS, Smederevo; „Telo pamti” – Hleb teatar i Umetnička utopija, Beograd i „Šuma na kraju vremena” – Terirem produkcija, Beograd. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste