„Urednik”: A šta biste vi uradili?


Tokom celog svog „pozorišnog veka” koji nije dug, ali nije ni zanemarljiv, veliki sam ljubitelj angažovanog pozorišta. Smatram da dobra predstava treba da izazove emocije, probudi, osvesti i podstakne na razmišljanje. Nova predstava „Urednik” u produkciji Reflektor teatra je zato zaista predstava po mom ukusu. Sa opisom „predstava o posledicama igranja sa istinom” definitivno bih se složila, jer publiku uvlači u sva manipulativna i prljava događanja iza kamera jedne medijske kuće, ali nam pokazuje i njihove ishode.

Vera, glavna junakinja ove predstave, zapravo je donkihotovski lik zarobljen u surovom sistemu. Ona na sve načine pokušava da se izbori za istinu i spremna je da stavi kolektivni interes ispred ličnog, što joj se na kraju tragično obija o glavu. Naime, Vera na televiziji radi već dugi niz godina, ali zbog toga što principijalno odbija da manipuliše istinom, termin za njenu emisiju „Suočavanje” sve je kraći, pa na kraju ona biva i potpuno ukinuta. Oko sebe, Vera ima kolege koje uglavnom dele njene ideje, ali ne i hrabrost za upuštanje u „borbu sa vetrenjačama”. Iako isprva žele da je podrže, počinju da shvataju da će to ostaviti ozbiljne posledice na njihove privatne i poslovne živote i ubrzo odustaju. Ovakvo okruženje zvuči nam zabrinjavajuće svakodnevno i blisko. Uprkos tome, Vera nastavlja bitku. Međutim, nakon što u svojoj poslednjoj emisiji iznese celokupnu istinu, osim karijere, strada i njena porodica. Kada direktor televizije shvati da su stvari izmakle kontroli, on Veri nudi mesto urednika informativnog programa. Ova ponuda je naravno ucena, i Vera na nju nužno pristaje, ali ipak može da kaže da je uspela da načini jedan mali korak unapred, budući da joj je određena sloboda zagarantovana. Dotadašnji urednik postaje novi ministar kulture. Takođe, kroz čitavu priču provlače se i uobičajeni problemi društva koji su naročito dobro ukomponovani u soundtrack predstave. Songovi koji prate predstavu su muzički i tekstualno sjajni, s tim što mislim da bi celokupnom utisku doprinelo da su oni izvedeni uživo.

„Urednik” se izvodi u Dorćol Platzu i ovaj put je alternativni prostor iskorišćen na fenomenalan način. Linija između glumaca i gledalaca je zamagljena, nema zavese, gašenja svetla ili scene, a u nekim trenucima i sami glumci sede među publikom. Ovo je, po mom mišljenju, odličan način da se do publike dopre i da se prenese poruka da se sve ovo ne događa „negde tamo”, već je svakodnevica u kojoj svi mi živimo i učestvujemo. Zanimljivo je da „Urednik” ima dve verzije, u kojima se glumci rotiraju, pa u nekim izvođenjima vidimo urednika, a u nekim urednicu. Produkcijski, ova predstava uopšte ne odaje utisak alternativnog pozorišta. Scenografija je u toku cele predstave ista, ali je postavljena tako da vrlo dobro shvatamo da se radnja odvija u više prostorija. Takođe, cela predstava se snima i uživo prikazuje na sceni, pa imamo stvarni doživljaj jednog televizijskog seta, ali i priliku da gledamo iz još jednog ugla. Kamere se na kraju okreću i prema publici, a predstava se završava rečenicom: „A šta biste vi uradili?” i zaleđenim kadrom Verinog lica.

Glava mi je bila prepuna misli dok sam izlazila sa predstave i zaista sam se osećala kao da sam nešto novo čula, naučila i osvestila i mislim da je sa te strane „Urednik” ispunio svoj zadatak. 

P.S. Predlažem da iz svojih domova poslušate sjajan soundtrack ove predstave:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLxHHqWmgd1x_anxBRz0R7I2TU4LDdfp_4

Foto: Reflektor TeatarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste