Viktorov rođenan otvorio Vršačku pozorišnu jesen


Predstavom "Viktor ili deca na vlasti" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca je otvoren 26. Festival klasike Vršačka pozorišna jesen koji se ove godine održava pod sloganom "Ljubav i druge iluzije".

Prethodno je u foajeu Narodnog pozorišta "Sterija" otvorena izložba Biljane Ostojić "Kir Janja na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu". Ovom izložbom Muzej pozorišne umetnosti Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu. Izložba ilustruje život jedne predstave kroz plakate od prve premijere 1870, malobrojne sačuvane fotografije Pere Dobrinovića u ulozi Kir Janje (i fotografije-portrete na platnu svih Kir Janja kao i predstave iz 1931, 1956). Aktuelna pozorišna postavka Kir Janje (1992), omaž je najpopularnijem književnom i pozorišnom liku na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Četvrt veka trajanja predstave, kroz fotografije Predraga Ejdusa (u ulozi Kir Janje) i ostalih aktera svedoče o promenama od premijere 1992. do 2017; izložene su i skice scenografija Dušana Ristića i Geroslava Zarića; skice kostima Milice Babić i Bojane Nikitović.

Festival je besedom svečano otvorio reditelj Gorčin Stojanović. Reditelj je naglasio značaj klasike ne samo za umetnost već i za društvo u celini, i dodao: "Klasična dela traju večno jer nose vrednosti koje se ne menjaju. Takva su dela Jovana Sterije Popovića, a takva su bila i dela Predraga Ejdusa i Milene Dravić koja će, verujem, takođe trajati večno".

Tradicionalno, prva takmičarska predstava dolazi iz pozorišta domaćina. Ovog puta to je delo Rožea Vitraka "Viktor ili deca na vlasti" u režiji Aleksandra Švabića. Direktorka pozorišta Marina Lazarević rekla da je pri pozivu mladog reditelja tražila komediju i da je pri njegovom izboru Vitrakinog komada bila pomalo skeptična, ali da je već posle prvih proba bila sigurna da ekipa radi pravu stvar. Naglašava da vršačka publika nije dobila jeftinu smešnu predstavu već delo koje uz dozu duhovitosti nosi ozbiljnu poruku.

U centru zbivanja su Viktor (9 godina) i Ester (6) koji su primorani da odrastu preko noći i uplivaju u svet odraslih u kom vladaju glupost, licemerje, egoizam, sadizam.. Milan Zarić i Sanja Marković kažu da su ih ove uloge vratile na akademiju kada su učili kako se kreiraju dečiji likovi. Milan naglašava svoju odgovornost jer je Viktor taj koji na sceni kreira veče. Sanja smatra da predstava pokazuje kako, pored genetskih predispozicija i direktnog vaspitanja, na decu veoma utiču situacije oko njih, roditeljske svađe, prevare, ludi rođaci itd. Svoje divljenje mladom dvojcu iskazala je Tamara Tamči Toskić koja tumači ulogu Tereze.

Verujem da je činjenica da je premijera ove predstave bila pre sedam meseci razlog što Vrščani nisu ispunili gledalište velike scene Narodnog pozorišta “Sterija” na otvaranju svog festivala. Nadam se da će u mnogo većem broju pogledati predstavu Srpskog narodnog pozorišta "Anika i njena vremena" koja je na programu večeras od 20 časova.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste