Anika održala čas lektire i u Vršcu


Drugog dana 26. Festivala klasike “Vršačka pozorišna jesen” u Narodnom pozorištu "Sterija" odigrana je predstava "Anika i njena vremena" inspirisana pripovetkama Ive Andrića u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević i produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

anika-vrsacOva predstava se bavi pitanjima ljudskog života koja se ponavljaju od antičkih vremena, preko Šekspirovskih i Andrićevskih do dana današnjeg. Jakša je mladić taman stasao za ozbiljan život, majka i otac sveštenik već su mu odredili život: uskoro će naslediti oca u službi, a i devojku su mu već isprosili. Ali Jakša veruje da život postoji van te kasabe i van Višegrada. Pokušavajući da se otrgne za početak beži kod seoske kurve Anike. Očajni otac i majka pokušavaju da ga vrate u svoj dom jer cela kasaba već bruji o njemu. Otac Melentije kada ne uspeva da ga ubedi da se vrati okreće se protiv Anike kriveći je za odlazak sina. Anika ga suočava sa gorkom istinom, da Jakša nije omrzao svoj dom ne bi želeo da bude kod nje, kao i to da Melentije ni u jednom trenutku nije stao u zaštitu slabijih, već je samo okajavao najteže grehe jakih i bogatih. Tada stvare u svoje ruke uzima Jakšina majka Anđa služeći se lukavstvom i manipulacijom sina uspeva da vrati u svoj dom.

Sticajem okolonosti ovo je bilo moje drugo gledanje predstave "Anika i njena vremena" u roku od samo četiri dana. S obzirom da se bura u meni još nije stišala od prethodnog ovo izvođenje željno sam iščekivao. Puna sala i aplauzi vršačke publike potvrdili su moj već stečeni stav o kvalitetu ovog dela i tvrdnji da je ovo delo pozorišna lektira. Što sam ovoga puta imao prilike da direktno kažem i akterima na vrlo zanimljivom okruglom stolu posle ovog izvođenja. Na njemu smo imali priliku da od glumaca saznamo kako su se pripremali za ove uloge i šta misle o likovima koje tumače.

Biljana Keskenović koja igra Anđu se osvrnula na slogan ovogodišnjeg festivala "Ljubav i druge iluzije", smatrajući da je ljubav ta koja pokreće likove ove predstave i da su radi ljubavi spremni na razne postupke. Milica Trifunović govoreći o mističnosti Anike kaže da je i čar njene mističnosti što ne može da se objasni, ali da je to i privuklo ovom liku. Dušan Vukašinović koji je u liku Jakše nasledio Dušana Matejića, smatra da mu je prethodnik ostavio jasno izgrađen lik, ali da je i on osetio povezanost sa likom iz dva razloga. Prvo jer su sličnih godina, drugo jer se pronalazi u rečenici koju Jakša izgovara "Ima sveta i van ove kasabe", naglašavajući važnost upoznavanja sveta i van svojih uskih krugova. Milica Grujičić kaže da joj je lik Jelice bio vrlo inspirativan jer igra sujevernu ženu, koja se sve vreme moli bogu, a u stvari širi mržnju. Direktor drame SNP-a i glumac u ovoj predstavi Milovan Filipović poručuje da SNP kao nacionalni teatar ima dužnost da postavlja klasike na svoju scenu. "Poznato je da je Andrić bio protiv filmskih i pozorišnih adaptacija njegovih dela jer je sebe smatrao čovekom unutrašnjeg izražaja. Mi smo predstavom "Na Drini ćuprija" u režiji Kokana Mladenovića na velika vrata vratili njegova dela u pozorište, što se nastavilo ovim delom, a biće ih još u skorijoj budućnosti."  - zaključio je najavom ovaj okrugli sto Filipović.

Ovogodišnja Vršačka pozorišna jesen traje do subote 27. oktobra, a program možete videti na https://hocupozoriste.rs/festivali/26-medunarodni-festival-klasike-vrsacka-pozorisna-jesen

Foto: Srđan DoroškiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste