32. BELEF

20. Jun 2024 – 07. Jul 2024.
Beograd

Beogradski letnji festival (BELEF) ove godine održava se u periodu od 20. juna do 7. jula pod sloganom „Dobra priča.” u Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i Malom pozorištu „Duško Radović” gde će biti svečano otvoren 20. juna u 20.00 časova zagrebačkom predstavom „Maske”. 

Na ovogodišnjem BELEF-u publika će imati priliku da pogleda preko sedamnaest predstava od kojih su sedam premijere i čak osam ekskluzivnih gostujućih predstava iz regiona. Osim glavnog programa, tu su i bogati prateći programi pod nazivima DEČIJI BELEF, sa predstavama za najmlađe i MLADI BELEF na kom će nastupati studenti sa dramskih akademija. Novi prateći program pod nazivom BELEF U PODRUMU doneće publici potpuno nova iskustva svojim posebnim formama i ambijentom, a dešavaće se u Teatru Vuk Dečijem pozorištu „Pinokio” i Ateljeu 212, dok će razgovori sa nekim od autora i radionice biće održane u Hartefakt kući i Muzeju grada Beograda. 

32-belef-2024

Autor, reditelj i glumac predstave „Maske” koja otvara festival, Dražen Šivak, istakao je povodom gostovanja: „Maske su nastale iz želje da se glumačka veština ne zaboravi, u toj brzini proizvodnje koja postoji u pozorištu, kazalištu, teatru, gledališču” i dodao da se u ovom projektu bavio pozorišnim maskama najviše kroz poznatu komediju del’ arte ali i kroz druge žanrove koje je skupio u formu izvedbenog predavanja.

Damjan Kecojević najavio je premijeru svoje autorske predstave „Sjaj zvezda na plafonu” koja će biti premijerno izvedena 3. jula u Malom pozorištu „Duško Radović”. Predstava je rađena po romanu švedske autorke Juhane Tidel, a tekst je dramatizovala Tijana Grumić, naša mlada autorka nedavno nagrađena od strane svetskog Asiteža za doprinos za decu i mlade. Mlada glumica Mila Lalović govorila je o svom iskustvu rada sa mladim glumcem Lukom Grbićem koji se oprobao prvi put u ulozi reditelja sa predstavom „Sada nije juli”, izjavivši da joj je ovaj proces bio magičan i da je veoma zahvalna što je njen prvi put u profesionalnim vodama bio sa ovako mladim i talentovanim ljudima od kojih je toliko naučila. Dodala je, da je predstava vrlo mladalačka i da govori o mladom paru koji odlazi na pusto ostvo da bi odlučio o sudbini svog odnosa. 

Prvi put ove godine, festival BELEF u saradnji sa pozorištem „Boško Buha” objavio je konkurs za najbolji originalni dramski tekst za decu, za autore do 35 godina,a direktorka pozorišta „Boško Buha” Maša Mihailović proglasila je pobednika ovog konkursa. U pitanju je komad „Paklena lektira” autora Uroša Čupića. Vreme i mesto dodele nagrade i javnog čitanja biće naknadno objavljeni.

Ceo program 32. BELEF-a možete pronaći na sajtu festivala i društvenim mrežama.

Povezane vesti

vest thumb
09. Jul 2024.

Predstava „Recite nam nešto o sebi” zatvorila je ovogodišnji BELEF.
vest thumb
06. Jul 2024.

Pretposlednjeg dana BELEF-a gledali smo predstavu „Unstable comrades”
vest thumb
05. Jul 2024.

U okviru BELEF-a sinoć je izvedena predstava „Things That Burn Easily” Zagrebačkog centra za kulturu i mlade, POGON
vest thumb
02. Jul 2024.

Na ovogodišnjem BELEF-u odigrana je baletska predstava „Sjećaš li se? Sjećaš li se Doli Bel?”
vest thumb
01. Jul 2024.

U četvrtak 27. juna su u okviru BELEF-a izvedene dve predstave u Narodnom pozorištu - beogradska premijera komada „Deca”, pozorišta Gavela iz Zagreba, i istoimena predstava u izvedbi Narodnog pozorišta Beograd.
vest thumb
28. Jun 2024.

Poslednji premijerni aplauz u ovoj pozorišnoj sezoni, na sceni Raša Plaović, sinoć su primili glumci predstave „Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)”
vest thumb
25. Jun 2024.

Juče, u sklopu ovogodišnjeg BELEF-a, imali smo priliku da odgledamo dve predstave
vest thumb
22. Jun 2024.

Zagrebačko kazalište mladih u petak je u punom Narodnom pozorištu izvelo diptih kontroverznog reditelja Olivera Frljića, „Braća Karamazovi”
vest thumb
21. Jun 2024.

Ovogodišnji 32. po redu BELEF festival otvorila je sinoć u Malom pozorištu „Duško Radović” predstava „Maske” Kazališta Grupa iz Zagreba