Šta krijemo kada govorimo mnogo?

Neda Derušek
09. Jul 2024. 32. BELEF

Predstava „Recite nam nešto o sebi” zatvorila je ovogodišnji BELEF. Premijerno izvođenje monodrame Nikole Rakočevića ispraćeno je ovacijama, a slavni glumac potpisuje i režiju ovog intrigantnog pozorišnog dela.

Recite nam nešto o sebi - ime je predstave koliko i sveopšta premisa. Upravo tom rečenicom počinje izvođenje monodrame koja je premijeru imala u Malom pozorištu Duško Radović. Uz pomoć lap-topa, fotelje, bicikla, ali i muzike i snimljenog govora sa kojim Nikola (i) razgovara, monodrama već u startu ima elemente koji prate modernost današnjih razgovora za posao i sličnih procesa, ali takođe, čuva i tradiciju same forme ovakvog pozorišnog izvođenja, gde je sav fokus na glumcu i njegovoj izvedbi.

sta-krijemo-kada-govorimo-mnogo

Rakočević se podsmeva ovoj zaista već prevaziđenoj formi razgovora (na intervjuu, ali i generalno) i suočava publiku sa sopstvenom neiskrenošću. Dok govorimo koliko smo sposobni i vešti, mi u stvari sposobno i vešto izbegavamo odgovore na velika pitanja - ali koja suštinski i nisu ključna za posao. Upravo zato, sama činjenica da se od nas na razgovoru za posao očekuje da kažemo nešto o sebi, a da makar malo ne ulepšamo stvarnost i preuveličamo veštine, deluje nemoguće. Tako se glumac u predstavi odlučuje za drukčiji pristup - iako se iza njega nalazi tabla na kojoj su napisane liste „šta sve mogu” i „šta sve znam”, on odlučuje da sa sagovornikom na lap-topu govori o onome što ne može, o onome što ne zna.

Rezultat toga jeste ogoljenost emocija i ranjivost koju je Rakočević impresivno pokazao. Ova monodrama je, možda i u najvećoj meri, analiza o mentalnom zdravlju. Kroz takozvane poslovne priče mi saznajemo i da se kandidat nosi sa smrću oca, sa raskidom veze, te sa sveopštom nesigurnošću i strahom od budućnosti.

Glumac, takođe, razbija četvrti zid i u direktnom gledanju - pa i dodiru - sa publikom, od iste traži (pa i sigurno, nalazi) razumevanje. Traži da se ista suoči sa sopstvenim emocijama, sa ponekad komičnim nesigurnostima koje svi želimo da čuvamo skrivenima.

Katarza izvođenja dolazi sa pesmom „Dog Days Are Over” grupe Florence + The Machine, koja je, uz ples glumca, moćno zacementirala čitavu priču. Predstava „Recite nam nešto o sebi” ispraćena je velikim aplauzom i ovacijama, a Nikola Rakočević je dokazao da se, pored glume, razume i u ljudsku psihologiju - i na ovoj veštini smo mu zahvalni.

Foto: Belef/promoPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste