Internacionalni festival pozorišta

25. jul 2019. - 28. jul 2019.
Vrnjačka Banja

Od 25. do 28. jula u Vrnjačkoj banji održaće se „Internacionalni festival pozorišta“. Cilj festivala je da stanovnicima Banje i gradova u okruženju, kao i svim posetiocima „kraljice turizma“ pruži kulturne i umetničke sadržaje na najvišem nivou, te tako unapredi ukupnu letnju ponudu ove značajne destinacije u Srbiji. Festival se zalaže za promociju vrhunskog pozorišnog stvaralaštva, sa posebnim fokusom na mlade autore i glumce, koji će tek stasavati u vodeća imena domaćeg glumišta. U skladu sa tim, jedan od glavnih zadataka IFP-a je decentralizacija kulture u smislu približavanja umetnosti stanovništvu i publici, tj. ponuda kvalitetnih sadržaja upravo tamo gde je publika.

Ove godine, festival će biti svečano otvoren na Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji 25. jula, izvođenjem predstave „Oleanna“ u režiji Vide Ognjenović. Ovu predstavu će od 21h odigrati maestralne glumice Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu – Annamaria Serda i Jovana Todorović, koje su njome upravo i masterirale.

Glavni program festivala biće realizovan 26. i 27. jula u banjskom amfiteatru, izvođenjem predstava od 21h.

Festival je revijalnog karaktera, a ove godine će biti ustanovljena i nagrada „Promenada“ za poseban doprinos razvoju pozorišne umetnosti. Simboličan naziv nagrade je omaž velikanima srpske kulture, nauke i umetnosti, koji su uveličali bogatu istoriju Banje svojim boravkom na istoimenom šetalištu. Svake godine će biti dodeljena samo jedna „Promenada“ za određenu oblast pozorišnog delovanja, prema oceni stručnog žirija festivala.

Ovogodišnji partneri festivala su Reflektor teatar iz Beograda i Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda, koji su prepoznati kao strateški važne ustanove koje se sistemski zalažu za razvoj i promociju mladih, kao i njihovog stvaralaštva.

Kreatori festivala su okupljeni oko udruženja građana KUNST Lab, koje se zalaže za kulturni, naučni i intelektualni razvoj u Srbiji, uz pružanje jednakih mogućnosti i onim stanovnicima koji nisu skoncentrisani u velikim gradovima i u blizini najvećih obrazovnih centara.

PROGRAM

25. jul

21:00h – Trg kulture

Predstava “Oleanna”

Režija: Vida Ognenović

Uloge: Annamaria Serda, Jovana Todorović

26.jul

18:30 – Japanski vrt – foto radionca i izložba fotografija Jovane Rakezić

21:00 – Amfiteatar – predstava “Ovde piše naslov drame o Anti“, Komuna Beograd

Tekst: Ivor Martinić

Režija: Marija Barna – Lipkovski

Uloge: Dušan Matejić, Milorad Miki Damjanović, Helena Petrović, Ivona Kustudić, Dragana Đurđević

27. jul

12:00 – Narodna Biblioteka dr Dušan Radić – okrugli sto “Decentralizacija kulture – perspektive i izazovi”

21:00 – Amfiteatar – predstava “Muškarčine“, Reflektor Teatar Beograd

Režija i dramaturgija: Milena Bogavac i Vojislav Arsić

Ko-autori i izvođači: Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nemanja Puvača, Nikola Pavlović, Uroš Novović i Rastko Vujisić.

28. jul

19:00 – Trg Kulture – predstava “Stvar izbora… zašto slušam Marčela“, Teleport teatar Paraćin (magistarski  rad  Uroša Mladenovića)

Uloge: Uroš Mladenović, Željko Marković

 

Povezane vesti

vest thumb
30. jul 2019.

Izveštaj sa treće večeri prvog Internacionalnog festival pozorišta, predstava "Muškarčine" Reflektor teatar, Beograd
vest thumb
27. jul 2019.

Druge večeri Internacionalnog festivala pozorišta u Vrnjačkoj Banji publici se predstavila beogradska Komuna sa predstavom „Ovde piše naslov drame o Anti”, rađena prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Marije Barna-Lipkovski.
vest thumb
26. jul 2019.

Predstavom “Oleanna”, u izvođenju Annamarie Serda i Jovane Todorović, a čiju režiju potpisuje Vide Ognjenović, sinoć je na Trgu kulture u Vrnjačkoj Banji otvoren prvi Internacionalni festival pozorišta. 
Povezani intervjui

vest thumb
U četvrtak 25. jula u Vrnjačkoj Banji počinje prvi „Internacionalni festival pozorišta“, kompletan program možete pogledati ovde. Za naš portal govorili su momci koji stoje iza ideje za pokretanjem ovog festivala Miljan Dumanović i Ivan Topalović. Odakle ideja za „Internacionalni festival...