Dženis Džoplin za sve – za one koji je poznaju i za one koji ne

Miljana Pavlović
07. sep 2020.

Treće, ujedno i poslednje večeri INFANT festivala pred publikom je pod vedrim nebom odigrana predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?”. Premijera ove predstave bila je u martu ove godine, a po svemu sudeći pred njom je tek velik put na kom će ostavljati utisak na sve više i više ljudi, kao što je bio slučaj i sinoć u Kineskoj četvrti.

Sam život, rad, umetnički izraz i smrt ove velike umetnice poznati su u manjoj ili većoj meri skoro svima. Predstava prati njen život od početka do kraja i na neki način taksativno i biografski iznosi važne i ključne trenutke. Ona takođe dozvoljava da oni koji Dženis nisu spoznali kroz muziku nju upoznaju iz druge perspektive (a ne samo kao svetski poznatu zvezdu koja je još jedan član „kluba 27”), a da oni koji jesu upoznati sa njenom energijom, idejom i ličnošću sve to sagledaju  kroz prizmu njenog odrastanja, odnosa sa ljudima i odnosom sa samom sobom.

Samu Dženis igraju dve glumice – Sonja Isailović i Bojana Milanović – tako da imamo priliku ne samo da vidimo dve Dženis, ponekad udaljene u vremenu a ponekad u istom trenutku, nego imamo priliku i da vidimo kako njih dve komuniciraju tj. kako ona komunicira sama sa sobom. Posebno je zanimljiva i dirljiva scena u kojoj jedna Dženis (Sonja) peva svoju pesmu Little girl blue drugoj Dženis (Bojani). Oni koji su slušali Dženis imali su je uz sebe – ona im je pevala i, s obzirom da muzika ima tu moć, bila im je prijatelj i podrška pomoću svog muzičkog izraza. Ali da li je Dženis ikada imala samu sebe, kakvu su je imali na milione drugih? I šta bi se desilo da je ona imala nekoga kao što su drugi imali nju?

Što se tiče kostima, sve je u duhu sedamdesetih godina prošlog veka, ženski i muški kostimi i frizure - izgled glumaca i  izgled benda koji je bio pratnja. Sama scenografija se sastoji iz „sobice” u levom uglu scene, odakle nam se obraća jedna Dženis i velikih postera sa izrezanim rupama za glave kroz koje su nam progovarali drugi likovi poput majke i oca. Većina scena dešava se na samoj sredini pozornice.

Ovu kratku, ali iscrpnu priču o Dženis Džoplin upotpunila je i zaokružila muzika. Sva muzika se izvodila na sceni, a vokalske sposobnosti obe Dženis su veoma doprinele opštem utisku, a posebno sličnost glasa glumice Bojane i prave Dženis. U jednom trenutku tokom gledanja predstave drugarica me je pitala: „Je li ovo sve oni sad pevaju?!” i ja sam sa ponosom, kao da pričam o nekom svom, rekla da, a posebno mi je bilo drago kada sam uvidela koliko to oduševljava i druge.

Dakle, od teksta, kostima, frizura pa do muzičkih izvedbi – sve je oživelo pred publikom vreme u kom se odvija radnja, ali je takođe na kratko i oživelo Dženis i dozvolilo da se njena priča još jednom ispriča.

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u nedelju 06. septembra svečano je zatvoren 47. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.  Odlukom žirija festivala koji su činili Miroslav Radonjić, Nikola Zavišić i Milan Puzić, nagrada je dodeljena predstavi „Prostor za revoluciju“ Bitef dens kompanije, a selektor 48. INFANT-a biće reditelj Aleksandar Popovski. 

Foto: V.Veličković (snp.org.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste