Godina rekorda

Miljana Pavlović
07. jan 2020.

U godini koja je iza nas proslavili smo drugi rođendan, a to je ujedno i godina obojena mnogim rekordima. Naša  redakcija, koja je sastavljena od novinara, fotografa, lektora, dizajnera i naravno urednika, zajedničkim radom, trudom i voljom dovela je do toga da možemo da se osvrnemo i nakon toga potapšemo jedni druge po ramenu i kažemo: „Vidi šta smo uspeli!“ Da bismo vam približili naše uspehe u daljem tekstu pobrojaćemo i pojasniti naše rekorde do kojih naravno, bez imalo neistine, ne bismo stigli bez vas – naših čitalaca.

Da bi do naših tekstova došlo mi svakako moramo biti na licu mesta. Stalno smo u pokretu i preneli smo vam doživljaje i iskustva sa 494 pozorišna događaja u vidu vesti. S druge strane tu su i naše recenzije koje pišemo kada nam neka predstava na poseban način pomeri unutrašnji svet i nagna nas da je sagledamo iz dublje i kompleksnije perspektive. Takvih tekstova bilo je 18. Pored izveštavanja sa premijera i konferencija, česti smo i na festivalima. Nije lako sakupiti ljude u celoj Srbiji i truditi se da se pokrije skoro svaki festival, ali mi smo to uspeli i u godini koja je za nama bili smo na čak 36 festivala i vama prenosili utiske i festivalsku atmosferu!

Kako su intervjui sastavni deo našeg rada ne možemo a da se ne osvrnemo i na brojke u vezi sa tim.Naime, klasičnih intervjua uradili smo 37, kako sa nekim velikim imenima tako i sa nekima koja se tek javljaju, a pred kojima je po svemu sudeći svetla budućnost – trudimo se da za svakog bude mesta u našem radu. Hupikona, koji predstavljaju izvestan leksikon skovan posebno za Hoću u pozorište, uradili smo 20, a tu je i treća vrsta intervjua, naša manje formalna rubrika – Na kafi sa – koju tek čekaju velike cifre.

Kako nam je baza  na kojoj objavljujemo svoj rad naš sajt posebno smo zadovoljni, zahvalni i oduševljeni svaki put kada je broj poseta veći. S tim u vidu možete samo pretpostaviti koliko nas je obradovala cifra za mesec oktobar – 29 192, da bi nas, ubrzo zatim još više usrećila i cifra za novembar – 36 961!  Iako nam je matica komunikacije sa čitaocima naš sajt, ne kaskamo ni na našim fejsbuk i instagram nalozima na kojima sa vama delimo i ono što se dešava iza zavese (hehe) našeg rada. Na fejsbuku smo prešli 10 000, a na instagramu 8 000 pratilaca!

Pored svega ovoga, u 2019. godini učestvovali smo na Erste konkursu, sa projektom Mladi hoće u pozorište, u okviru kog smo osvojili nagradu publike koja predstavlja i jedno od naših najvećih priznanja. Sam projekat je u neku ruku slika naše prvobitne ideje – želimo da se zna da mladi žele i idu u pozorište i trudimo se da se nas glas čuje.

Kao šlag na torti, a na samom kraju godine, tu je i naš godišnji konkurs za nove volontere na koji je pristiglo 169 prijava iz raznih gradova Srbije. Kako se konkurs završio tako smo se mi opremili novim snagama, a sve u cilju daljeg promovisanja pozorišnog sveta i izveštavanja o istom.

Kada pričamo o rekordima, ne možemo a da ne pomenemo, pored ovih zajedničkih, i one manje vidljive ali podjednako važne – lične rekorde. Jedna od nas je uspela da u jednom mesecu izveštava sa (čak!) četiri festivala. Druga je upisala master dramaturgije, pri čemu joj je iskustvo stečeno u HuP-u naravno pomoglo. Jedan od nas je otišao u daleku zemlju Češku radi studiranja, ali čak i odande uspeo da izveštava o svojoj velikoj ljubavi – pozorištu, naravno. Ali, svako od nas je stekao po makar jednog iskrenog prijatelja, i iskusio neke stvari iz nove perspektive, i to sve zahvaljujući HuP-u.

Na kraju ovog našeg pregleda prošle godine pomenućemo i naš Patreon nalog putem kog možete podržati cifrom koju sami odredite naš rad i tako nam pomoći da nižemo još rekorda u narednim godinama.

Za još mnogo uspešnih godina, uz vas, naše čitaoce!Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste