Igor Đorđević ovogodišnji dobitnik nagrade „Raša Plaović”


Nagradu „Raša Plaović” dodeljuje Narodno pozorište na dan svog pozorišta, 22. novembra, glumcu ili glumici, za najbolju ostvarenu ulogu na beogradskim scenama u protekloj godini. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Raša Plaović” je Igor Đorđević, nagrađen za ulogu Kaligule u predstavi „Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić. Igor Đorđević je treći dobitnik koji je ovu nagradu dobio po drugi put.

igor-djordjevic-nagrada-rasa-plaovic

„Kami je stvorio  posebnog i autentičnog antiheroja koji je anticipacija njegove filozofije apsurda. Tumačenje Kaligule ne postoji bez Sizifa ili Mersoa. Politički prevrat u drami stvara neku vrstu lažnog zapleta u kome se skriva podzemni tok priče. Kaligula svojim vladanjem podstiče pobunu, zaverenici pobunu odlažu čekajući pravi i siguran trenutak. U tom paradoksu prelamaju se osnovne Kamijeve teme sloboda, revolt, smisao života, samoubistvo. Vođa poput Kamijevog Kaligule danas ne postoji. On može da preuzme lica i naličja mnogih vladara, kako bi ih koristio u  svojim taktikama kao određene principe političke moći kojima se trenutno rukovodi i poigrava ali on sam je daleko izvan toga. U potrazi za jednom mnogo dubljom istinom, tražeći odgovor o smislu i razlog za život, sve je bliži smrti. Antijunak jedne civilizacije u nestajanju odigraće svoj poslednji ples. Vidim ovu predstavu kao makabrički ogled o svetu koji se raspada i pojedincu koji mora da proba da se uspostavi”, rekla je o predstavi i samom Kaliguli rediteljka Snežana Trišić.

Igor Đorđević je rođen u Topoli 17. decembra 1978. godine. Završio je Pozorišnu akademiju u Novom Sadu u klasi Vide Ognjenović. Stalni je član Narodnog pozorišta od 2002. godine. Trenutno je asistent na Akademiji lepih umetnosti i multimedija. U pozorištu je ostvario mnogobrojne uloge, ponajviše u svom matičnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, gde ima zvanje Prvaka drame. Neki od naslova u kojima je igrao: „Zli dusi”, „Kanjoš Macedonović”,„Ribarske svađe”, „Dan Krsto”, „Tišina treznih”...  Na 52. Sterijinom pozorju osvojio je nagradu iz Fonda „Darinka Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca za ulogu Janka u predstavi „Odumiranje”, dok je na 59. Sterijinom pozorju osvojio Sterijinu nagradu za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno” Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta. Pored brojnih nagrada u domaćim pozorištima i festivalima, Igor Đorđević je osvajao i nagrade u inostranstvu.

Foto: Narodno pozorište u BeograduPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste