Kada će proći naši dani?


Na četvrtoj takmičarskoj večeri Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu odigrana je predstava „Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, po tekstu Željka Stjepanovića, a u režiji Juga Radivojevića.

Tekst „Naši dani“, inspirisan istoimenom pesmom Vladislava Petkovića Disa, glumac Željko Stjepanović je napisao tako da je uspeo da obuvati sve probleme savremenog društva na Balkanu, a opet to nije urađeno pamfletski. Karakterizacije likova su sprovedene do kraja i svako od njih je po jedan primerak iz određene grupe ljudi. Ova predstava postavlja mnoštvo pitanja. Govori se o lažnim diplomama, nameštenim konkursima, stranačkim napredovanjima bez pokrića, a kao najvažniji problem ističe se odlazak mladih iz zemlje. I sam Stjepanović ističe da je ovaj tekst nastao nakon njegovog boravka u inostranstvu, gde se suočio sa činjenicom da intelektualci i obrazovani ljudi sa Balkana odlaze, a njihov rad je u inostranstvu priznat. To je poražavajuća činjenica za naše društvo, a još je strašnije što se stvari decenijama ne menjaju na bolje.

Predstava obiluje humorom, ali onom vrstom komike koja ostavlja knedlu u grlu i stvara mučninu. Scenski pokret je odličan, a tempo umeren. Dragana Matić i Slobodan su protagonisti i jedina čista i neukaljana bića, a na kraju su razočarani i odlučuju da pobegnu iz blata u kom žive. Dragana je diplomirala srpski jezik i književnost, samohrana je majka i prijavljuje se na konkurs za lektora u pozorištu. Entuzijastična je zato što je svesna svojih kvaliteta i smatra da ima velike šanse da dobije taj posao. Slobodan je vođen jednom ideologijom da se društvo mora menjati, a njegov entuzijazam ugasiće korumpirani političari i svet koji ne shvata da promena kreće od pojedinca. Radnja se uglavnom odigrava u kancelariji novog upravnika pozorišta, koji na to mesto dolazi sa mesta direktora groblja, a odatle postaje ministar kulture. On se snalazi u svakom momentu, zapošljava i rođake i starletu koju mu dovodi ministar. Čini se da on stvara situaciju u kojoj je i vuk sit i sve ovce su na broju, a zapravo samo brine o sebi i svojoj stolici. Kako se ovo klupko prevara, laži, neobrazovanja i pohlepe odmotava, tako smo suočeni sa Disovom pesmom koju recituju svi glumci, uz naboj emocije. Ansambl odiše neverovatnom kolektivnom igrom.

U predstavi igraju Nataša Perić, Nikola Erceg, Goran Jokić, Vedrana Mačković, Gordana Milinović, Maja Vujanović, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Bojan Кolopić, Rok Radiša, Radenka Ševa, Danilo Кerkez, Željko Erkić, Ognjen Кopuz, Dragoslav Medojević i Vladimir Đorđević.

Večeras je na repertoaru predstava „Balava“ po tekstu Dunje Matić, u režiji Andreja Nosova, a u koprodukciji BeoArta i Hartefakta.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste