Neispričana priča o savremenoj porodici


Na petoj takmičarskoj večeri Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu odigrana je predstava „Balava“, po tekstu Dunje Matić, u režiji Andreja Nosova, a u koprodukciji Beo Arta i Hartefakta.

Tekst „Balava“ je mlada spisateljica poslala na konkurs koji Hartefakt raspisuje svake godine, a kako je to bio tekst nagrađen prvim mestom, dobio je svoju praizvedbu u koprodukciji ovih dveju nezavisnih produkcija. Ovaj dramski tekst je tematski vrlo sadržajan, ali, nažalost, nedovoljno razrađen, kao da se spisateljica tek dodirnula svakog problema o kom govori. Da, postoje ozbiljni problemi u porodici 21. veka, a još veći su onda kada je ona disfunkcionalna. Otac je ostavio Mamu, Malu i Balavu, a sa njima živi i Tetka. Likovi nemaju vlastita imena i to u mnogome ovu priču približava publici i pojedincu uopšte.

Mama i Tetka su antipodi. Sve ono što Mama ima, Tetka nema, i obrnuto. Njih dve imaju oprečne stavove o neželjenoj tinejdžerskoj trudnoći, o pobačaju, o abortusu. Balava nalazi dečka i sa njim ostaje u drugom stanju. Zbog straha od Maminih reči, poverava se Tetki. Tetka, već istrošena životom i gubitkom sopstvenog deteta, podržava svoju sestričinu, transponujući svoja lična nezadovoljstva na Balavu i pokušavajući da ih na taj način izleči. Mala želi da ode, da se otkači od roditeljskog gnezda. Tako je najupečatljivija scena baš ona kada Mala pokušava da se otrgne iz Maminog naručja.

Međutim, ova predstava ima jako spor tempo. Teško ju je pratiti, a dramske radnje skoro i da nema. Osiromašena scenografija pruža glumicama mogućnost da svojom igrom oplemene predstavu, ali se to dešava vrlo retko. Sve deluje kao jedna melanholija iz koje je teško iščupati se. Sve to u velikoj meri umanjuje značaj problema o kojima se govori i koji jesu realne bolesti današnjeg društva. Predstava se završava u trenutku kada gledalac to ne očekuje, a sve ostaje nedorečeno, pa efektnog kraja, kakav ovakav tekst zahteva, nema.

U predstavi igraju Jasna Đuričić, Jovana Belović, Isidora Simijonović i Mirjana Karanović.

Večeras je na programu poslednja predstava u takmičarskom delu festivala − „Naši preci jedite sa nama“, po tekstu Gorana Milenkovića, a u režiji Stevana Bodrože.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste