Zveri u ljudskom obliku


Sinoć je u Aleksincu otvoren 8. Festival prvoizvedenih predstava. Prva takmičarska predstava na repertoaru je bila „Animals“ po tekstu Uglješe Šajtinca, u režiji Snežane Trišić, a u produkciji Kruševačkog pozorišta.

Predstava „Animals“ je inicijalno groteska sa elementima fantazije i melodrame, ali možemo zaključiti da jedan od njenih slojeva prerasta u psihološku dramu. Hristifor je zaljubljen u mesarku Divnu, a svoju porodicu vidi kao zverinjak. U njegovoj glavi majka je ajkula, otac je beli medved, a brat je krokodil. On svakog dana odlazi u mesaru i kupuje meso za zveri koje se nalaze u njegovom domu, a zapravo odlazi tamo ne bi li provodio vreme sa Divnom, koja jeste zaljubljena u njega, ali kao da ima neku zadršku, koja verovatno ni njoj samoj nije jasna, a na kraju će se ispostaviti da je njena intuicija bila i više nego tačna. Ona u mesari radi sa svojim očuhom, mesarom Krstom, koji je predstavnik onog priprostog soja, koji postaje zver baš zbog svojih aktiviranih animalnih požuda.

animals-pip-prvi-dan

Hristifor osmišljava plan kako da se reši svoje porodice, a u tom procesu uvlači i Krstu i Divnu u svoj svet. Ovaj tekst je vrlo slojevit, pa se između ostalog bavi i problemom pozorišta uopšte. Rediteljka vrlo vešto vodi glumce kroz ovu predstavu, služi se sredstvima koje nudi groteska kao žanr i odmotava klupko narativa pred očima publike.

Iako slojevita, ova predstava se može tumačiti vrlo jednostavno. Divna će skončati tragično i postati jedina Hristiforova žrtva, a njega će ugušiti njegov svet. Glumci se na kraju pojavljuju pod maskama velikih svetskih moćnika, Vladimira Putina, Kim Džong Una, Angele Merkel i Donalda Trampa, te rediteljka na taj način prikazuje širu sliku zverinjaka u kom svi živimo i tom poslednjom scenom čini ovu predstavu izuzetno aktivističkom na globalnom nivou. Podseća nas na mnogo veće probleme, s obzirom na to da smo zatrpani ovima na našim prostorima, pa nekako zaboravimo da mislimo na globalnu društvenu odgovornost. 

U predstavi igraju Filip Hajduković, Sanja Marković, Biljana Nikolić, Nikola Rakić, Dejan Tončić i Bojan Veljović.

Drugog dana je na repertoaru predstava „Slikarke“ po tekstu Hristine Mitić, u režiji Stevana Bodrože, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste