„Kapetan Prljavi Fred“: Istina kroz smeh


Publika Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház će od večeras imati priliku da na repertoaru gleda i predstavu „Kapetan Prljavi Fred“, u režiji umetničkog rukovodioca ovog pozorišta Roberta Lenarda. Glavne uloge tumače Gabor Pongo, Daniel Gomboš i Bence Salai.

Ovaj najpopularniji mađarski roman Jene Rejtea osvaja generacije još od četrdesetih godina prošlog veka. Svojim brutalnim humorom i parodijom na temu na koju se odnosi uspeva da publiku nasmeje i zaintrigira.

Scenografija je veoma magična i interesantna, a pošto se predstava igra u Maloj Sali pozorišta i publika i glumci su nekako u istom brodu prolazeći kroz iste situacije, što gledaocima direktno stvara osećaj bliskosti temi i učestvovanja u predstavi.

Parodija je reč koja bi možda na najbolji način mogla opisati ono što se vidi na sceni. Parodija na razbojničke priče, parodija na društvo koje uvek nesvesno bira loše momke da vladaju umesto dobrih, parodija na svet, ali sa hepi endom. Pisac nas podstiče da smejući se uvidimo u šta se cirkularno uvaljujemo, ali nam pruža i sliku onoga što bi moglo da bude kada bismo odlučili da izađemo iz tog kruga.

S obzirom na to da je glumački ansambl Novosadskog pozorišta bez ikakve sumnje jedan od najtalentovanijih u Novom Sadu, gluma svih glumaca u predstavi nikako nije razočarala. Oni na jedan izuzetan način uspevaju da prenesu ovu humorističnu priču o razbojnicima, kapetanima i vladarima, a svojom mimikom i gestikulacijom uspevaju da nasmeju i razvedre atmosferu u pozorištu ili, pak, nasmeju i u istom mahu i pokudi.

Pisac Jene Rejte predstavlja značajnu figuru u istoriji mađarske književnosti; u svojim petparačkim romanima na jedinstven način i sa najvećim umećem parodira upravo žanr kojim najčešće ,,barata“. Njegova dela obogaćuju svetsku krimi literaturu, obiluju fikcijom, intrigama, tajnama, ironijom, zapletima, sukobima, ali i romantičnim ljubavima, humorom, iznenađenjima, a uvek su sa srećnim krajem.

Karte za večerašnju premijeru od 19 časova su rasprodate, a sledeća repriza premijere je u četvrtak, 19. decembra, od 19 časova na Maloj sceni Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház.

Foto: Irena Antin (hocupozoriste.rs) Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste