Nova premijera u Zvezdara teatru


Predstava Ljubav u Savamali u Zvezdara teatru premijerno će biti izvedena 16. novembra. Tekst za predstavu napisao je Ivan M. Lalić, a režiju potpisuje Darijan Mihajlović.

Autor je komad napisao inspirisan učešćem u jednoj humanitarnoj misiji koja je oživela još 2015. godine u Savamali. Te godine je u Beograd došao ogroman broj ljudi bežeći od nedaća i ratova sa Bliskog istoka. Njihova muka vrlo nam je bliska, jer je i u našoj relativno bliskoj prošlosti izbeglištvo itekako jedna od posledica nebrojenih ratova. Takođe, u novonastaloj situaciji Beograd i Srbija posebno su se izvdojili po gostoprimstvu i pokazanoj humanosti, daleko ispred Evrope i tzv. naprednijih centara. Nadahnut širokim srcem Beograda i Srbije, Ivan M. Lalić napisao je melodramu , itekako utemeljenu u stvarnosti , realnu i vrlo istinitu.

Dušan Kovačević, direktor Zvezdara teatra, naglasio je važnost inscenacije domaćih mladih autora, pogotovo kada ispričaju priče koje se direktno i neposredno tiču publike i govore o njoj. Tema predstave veoma je aktuelna, radi se o poteškoćama u ostvarivanju ljubavi izazvanim činjenicom da je neko izbeglica. Uz to, situacija nam je itekako poznata i bliska, s tim što je jedina novina teritorijalno dalja domovina izbeglice, odnosno Avganistan. Možda neočekivano, ali kraj predstave i priče je srećan, istakao je Dušan Kovačević.

Reditelj predstave, Darijan Mihajlovć istakao je da nismo svesni da smo zapravo savremenici seobe naroda značaja i važnosti ogromnih razmera, a da krucijalna vrednost ovog komada leži zapravo u prikazu našeg mentaliteta u dodiru sa rekom pridošlih emigranata. Tako se, na primer, uloga Feđe Stojanovića razvija od ultra ksenofoba u svoju krajnost suprotnog polariteta. Feđa naglašava da nas u novoj predstavi očekuje dosta humora i zabave.

Dvoje mladih studenata glume, Mina Sovtić i Nikola Šurbanović, izrazili su veliku zahvalnost na prilici da po prvi put igraju u ozbiljnom teatru, a glumica Elizabeta Đorđevska iznela je hvale na njihov račun i rekla da su bili posebno inspirativni starijim kolegama.

Bane Vidaković kazao je da pisci danas nemaju mnogo hrabrosti, što u ovoj situaciji nije slučaj jer se Lalić uhvatio u koštac sa vrlo zahtevnom temom, a svoju ulogu kroz smeh nazvao je Ilija Čvorović u malom. Zvezda predstave čini se, biće Milan Vasić, koji je nakon dosta vremena dobio priliku da i u velikom beogradskom pozorištu pokaže svoj talenat. Vasić igra mladog Avganistanca, ističući da mu je uloga posebno draga i bliska zbog lične prošlosti, a ujedno je i sjajno napisana, te mu je beskrajno drago što je upravo on odabran da je oživi i prenese na scenu.

Ekipu predstave čine Feđa Stojanović, Bane Vidaković, Milan Vasić, Lena Bogdanović, Nikola Šurbanović, Mina Sovtić i Elizabeta Đorđevska.

Ljubav o Savamali je topla priča o nama i našoj kući na putu, prožeta i humorom i težinom, koji “smiješani najlakše se piju”.

Foto: Zvezdara teatarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste