Nušićeva „Prva parnica“ gostuje u Kulturnom centru Inđija

Milica Živković
10. Jun 2017.

Predstava „Prva parnica“ Pozorišta „Slavija“ iz Beograda gostuje u Kulturnom centru Inđija u subotu, 10. juna od 20 časova.

Postavljanje na scenu komada „Prva parnica“ predstavljalo je poseban kuriozitet i izazov za kompletnu autorsku i glumačku ekipu, budući da je svoje prvo i do danas jedino izvođenje na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ova „šala u tri čina“ imala krajem pretprošlog veka i da je od njene praizvedbe prošlo gotovo 120 godina. Dodatni izazov ekipi predstave bila je činjenica da je komad stigao bez završenog trećeg čina (kraj se očigledno, u rekonstrukciji komada nakon Drugog svetskog rata, zagubio).

prva-parnica-vest

Sistem vrednosti i moralni postulati vezani za vreme u kome je komad nastao i koje Nušić propagira danas su do te mere urušeni, da naivno i gotovo tragikomično deluje ogromna briga i griža savesti glavnog junaka, trgovca Mladena, što je načinio jedno malo „zlodelo“ iz najboljih, roditeljskih namera. Publika će imati prilike da se gorko nasmeje sama sebi, kada vidi koliko joj je nekada bila važna iskrena i čista ljubav, spremnost na žrtvu i ostali motivi koji nagone mlađe likove u ovom komadu da delaju onako kako delaju. Na drugoj strani, generacijski sukob u komadu (otac koji želi sve „najbolje“ za svoju decu i deca koja ne žele da idu roditeljskim stopama već hoće sami sebi da kroje sudbinu) je nešto što u raznim varijantama i dan-danas postoji i u čemu će se mnogi, takođe, prepoznati.

U predstavi igraju: Marko Baćović, Mihailo Laptošević, Vasilija Kokotović, Daniel Kovačević, Vladimir Tešović, Jelena Đukić i Andrej Pipović. Adaptaciju su uradili Vladimir Đurđević, Marko Baćović I Marko Misirača, koji je ujedno i reditelj. Scenografiju potpisuje Boris Maksimović, kostimograf je Danica Rakočević, muziku je komponovao Branislav Pipović, dok je za koreografiju bila zadužena Tamara Antonijević.

Cena ulaznice, koje se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra svakog dana od 18 do 20 časova, iznosi 550,00 dinara.

Autor: Milica Živković,
Foto: pozoriste-slavija.co.rs

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste