Vesela tipčurina predstavlja Tvrdoglavo slonče

Jelena Joksić
07. nov 2018.

Na sceni Ustanove kulture Parobrod, u subotu 10. novembra, sa početkom u 17 časova, biće izvedena premijera predstave Tvrdoglavo slonče. U pitanju je dečija predstava Putujućeg pozorišta Vesela tipčurina. Ona je ujedno i njihov prvenac, s obzirom na to da ovo pozorište potoji tek godinu dana.

Na konferenciji za novinare, održanoj uoči premijere, glumci i autori priče, Nikola Rakočević, Nikola Jokić i scenografkinja Iva Ćirić govorili su o samom procesu stvaranja predstave. Interesantno je to da će sve vreme trajanja predstave glumci biti na sceni i uz pomoć različitih lutki, boja i zvukova predstaviti deci priču o tvrdoglavnom slončetu koje se ne sviđa samom sebi i koje želi da bude neko drugi. 

Putujuće pozorište Vesela tipčurina je osnovano sa idejom da se pozorišne predstave igraju u svim prostorima koji su dostupni onima koji su zainteresovani za pozorišnu umetnost. Kao i svako pozorište, njegov bazični cilj je promocija umetnosti, ali i kulture uopšte.

Glumci se bave odrastanjem, strahovima koje deca imaju, ličnim identitetom, suočavanjem sa uspehom i neuspehom, životom u društvenoj zajednici. Ovo je jedno vrlo društveno angažovano pozorište koje stvara predstave prilagođene deci mlađeg uzrasta.

Predstava Tvrdoglavo slonče stvorena je po motivima jedne afričke bajke. Na prvi pogled deluje kao klasična dečija predstava jednog lutkarskog pozorišta, ali važno je naglasiti da se iza svake lutke  kriju pitanja koja su važna ne samo za decu, već i za njihove roditelje – pitanje odrastanja, prihvatanja/neprihvatanja sebe i drugih itd. 

Foto: Tamara TasićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste