Završeni 38. Borini pozorišni dani


Ovogodišnji Borini pozorišni dani zatvoreni su gostovanjem Užičkog pozorišta, predstavom Kako održavati fikus. Iza režije stoji mladi Jug Đorđević, a uloge tumače:

Suzana  - Tanja Jovanović
Jana, njena ćerka - Tijana Karaičić
Relja, njen sin - Dušan Radojičić

Talentovani dečak Viktor, zvani Fikus zbog svoje duboke povučenosti manifestovane kroz konstantnu ćutnju, nemi je pokretač radnje i uporište komada. Oko njega se vrte neostvareni ujak, nesnađena majka i baka sa izraženom sentimentalnošću za prošlim/boljim vremenima u kojima je bila ikona fitnesa. Baka pokušava da se vrati na velika vrata igrajući zumbu, a suštinski prvo Fikusovo progovaranje desiće se kada i on, inspirisan, zaigra sa bakom. Prvim, doduše neverbalnim, progovaranjem i iskazivanjem sebe postaje žrtva gladi i ambicije najpre svoje bake, a potom i čitave porodice.

Fikusu se osmehnula omamljujuća popularnost na društvenim mrežama, kojoj se njegovi staratelji prepuštaju kao omađijani. Na taj način oslepljeni i ošamućeni, ignorišu pedofila koji je pustio korene na Instagram profilu mladog Viktora i u trenutku nepažnje naivni komentari završe se kobnom otmicom.

Predstava je svojevrsni vapaj u ime zanemarene dece, žrtvi sebičnih ambicija svojih roditelja koji se lagano pretvaraju u imitacije surovih kapitalističkih mašina za eksploataciju i mužu mladih dečijih života i plodova talenata.

Ovom ozbiljnom temom zatvoren je festival, koji je tokom svog trajanja ugostio predstave koje tretiraju ozbiljne teme i društvene probleme i time je napravljena mini revija kritike savremenog sveta na najrazličitije načine i iz raznih uglova. Kako su Borini pozorišni dani takmičarskog karaktera, najvišu ocenu publika je dodelila beogradskoj predstavi Severoistok.  

foto: www.teatar.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste