Ovo je himna nemih umetnika željnih da puste glas

Kad bi Sombor bio Holivud
Narodno pozorište Sombor
Piše: Ana Davidov
03. jul 2018.

Prvi Bioskop u Somboru podignut je 1912. kao delo Somborskih vizionara, Ernesta Bošnjaka i Karla Cviršica. Danas se tamo nalazi kineski tržni centar.

Šta se nalazi tamo gde je nekada bio bioskop u vašem gradu?

Ovakvim navodima, kroz sećanja iz detinjstva o posetama bioskopu, predstavljala nam se fenomenalna glumačka ekipa kao najava predstave „Kad bi Sombor bio Holivud“, poznatog citata Ernesta Bošnjaka, pionira vojvođanske kinematografije, koji je ovim putem predstavljen kroz autorsko delo Kokana Mladenovića, kao fiktivno nadahnuće jasnim činjenicama.

Ernest Bošnjak je prikazan kao ostareo čovek koji se bavi fotografijom koja razočarava njegovu nezadovoljnu mušteriju, osobu koja traži svoje slike sa venačanja, postavljajući pitanje „jesi ti nekad držao aparat u ruci?“. Ne možemo da ponovimo venčanje, ali ne možemo da ponovimo ni da se desi nekome ko je snimao filmove da fotografiše na svadbama.

Ernest Bošnjak je doveo najveće čudo na svetu – žive slike ili kinematograf.

Gledaoci se približavaju, u slow motionu oduševljavaju, na podu valjaju...reagujući na dim lokomotive koji kao da izlazi iz snimka, dok stari Ernest, predstavljajući nas danas, gleda uz kokice jedan običan film.

Nekad su ga slavili, oduševljali se bioskopom... Ili ne?

Filmovima koje pravi vezane su mu bile ruke, i oni koji su važni bi trebali biti prvi koji su znali, šta to dolazi u naš grad mali.

Da li je Sombor slobodan grad koji širom otvara ruke ovakvim prikazima?

Ili su to utvare koje nas gone na zlo, zla magija koja se ruga svemu čestitome?

Iza Božijih leđa mladi Ernest u bioskopu plače i smeje se, uz Čarli Čaplina, rame uz rame.I nad popom ima pop – “drakula” stiže u bioskop, gledamo deljenje karti i onesvešćivanjai baka za koje su prebrzo nastale ove moderne tehnologije.

Ali pozvan je i Pop, jer zabava je za sve ljude, a u malom gradu Somboru, prvi put postoji kinematograf!

A kako naš režiser mota film tako se glumci kreću, ubrzano ili usporeno. Ernest Bošnjak, režiser koji je želeo da Sombor bude Holivud! Zašto ne i Brodvej?

Kakva predstava! Nismo ni predstavu imali, kao onomad pred bioskopom, tako sada pred pozorištem, šta je sve moguće.

Velika ideja u maloj varoši, nazovimo to – “Somborwood”. „Ako je to tako dobra ideja odkud ona u Somboru?“ – uhvaćen je somborski duh i vraćen u svoju lampu, iz koje sada izlaze mlade nade sombora koje bi mogle da glume u novom filmu Ernesta Bošnjaka, od kojih se istakla samo jedna posebna, i ljubav je rođena!

Scenografija je dubina koja predstavlja bioskop ili šta god vam srce poželi, možda televizor, a možda filmski set!

Uživo muzika koja je neprimetna oku primetna je za uvo u ovoj nemoj predstavi.

Ova predstava je nešto potpuno originalno za naš grad, ostavljajući i nas bez teksta.

Jer oni i zaigraju i pauziraju i prave svoje šarene filmove dok Somborci više vole crno bele snimke otkrivanja spomenika i prepoznavanja svojih poznanika. So,bor ne želi Holivud. Zašto? „Umorni smo od tvog zapevanja: Ili Holivud ili ništa. Onda ništa“. Novi sad je sve spremio. Ali ako će negde biti Holivud onda će biti ovde, u malom gradu Somboru.

I dolazimo do smrti, smrti ljubavi, smrti Holivuda, smrti bioskopa, što vam pokazuje scenografija jer shvatate, negde u dubini uma, da, kad se zamrznu žive slike, one se odnose i nastavljamo dalje, jer „Snovi ne mogu da bankrotiraju“...snovi su ništa. Nastavljamo sanjati i snove nam odnose anđeli, a jedino i poslednje što se čuje je „Ti si ništa.“

Koliko je gušena umetost kroz vekove, koliko potencijalnih velikana je ostalo nemo i dopustilo sebi da poveruje da jeste ništa... Kod nas u Somboru, artist Ernest Bošnjak ima svoju statuu na glavnoj ulici i zvezdu na kojoj piše „Kad bi Sombor bio Holivud“.

Ova predstava je više od samo predstave, ona je himna nemih umetnika željnih da puste glas. Glumački tim je neprikosnoven, a od Kokana Mladenovića ne očekujemo ništa manje.
Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste